Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Charla Aznavoura pochovali v rodinnej hrobke pri Paríži

Na snímke Charles Aznavour. Foto: TASR/AP

Francúzske médiá informovali, že Aznavour zomrel prirodzenou smrťou, keď v pondelok dopoludnia podľahol pľúcnemu edému, ktorý spôsobil kardiorespiračné zlyhanie.

Paríž 6. októbra (TASR) - Svetoznámeho francúzskeho speváka, herca a skladateľa Charla Aznavoura, ktorý zomrel v pondelok vo veku 94 rokov, pochovali v sobotu v rodinnej hrobke pri Paríži. Obradu sa zúčastnili len najbližší príbuzní a priatelia, informovali noviny Libération.

Zádušná bohoslužba sa konala bez prítomnosti médií a verejnosti v katedrále svätého Jána Krstiteľa v 8. parížskom obvode, ktorú spravuje arménska apoštolská cirkev. Medzi účastníkmi boli aj viacerí francúzski umelci a osobnosti verejného života, napríklad spevák Serge Lama, herečka Emmanuelle Béartová či novinár Michel Drucker.

Oficiálna verejná rozlúčka s umelcom sa uskutočnila v piatok na nádvorí Invalidovne v Paríži. Na smútočnom akte sa zúčastnili aj najvyšší predstavitelia Francúzska vrátane prezidenta Emmanuela Macrona či jeho predchodcov v úrade Nicolasa Sarkozyho a Francoisa Hollanda.

Francúzske médiá informovali, že Aznavour zomrel prirodzenou smrťou, keď v pondelok dopoludnia podľahol pľúcnemu edému, ktorý spôsobil kardiorespiračné zlyhanie.

Týždeň pred smrťou sa Aznavour vrátil z koncertného turné v Japonsku a na budúci týždeň plánoval spoločne s Macronom odcestovať na frankofónny summit do Arménska.

V Arménsku, odkiaľ pochádzali spevákovi predkovia, vyhlásili na sobotu štátny smútok. Po celej krajine boli arménske vlajky na pol žrde a konali sa zádušné bohoslužby.

Aznavour sa v roku 1924 narodil v Paríži a prežil tam aj veľkú časť svojho života. Aznavour počas svojej kariéry skomponoval viac ako 1000 piesní, hral v 80 filmoch a vystupoval v 94 krajinách. Svoje piesne spieval a nahrával v ôsmich jazykoch.