Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Chcete vyzerať o 5 rokov mladší? Vyskúšajte kyselinu hyalurónovú

Na obrázku je pani Jana V., ktorej špecialista aplikoval kyselinu hyalurónovú do strednej časti tváre a vyplnil jej nosoústne vrásky, vrásky na čele a okolo kútikov úst Foto: Brandeis Clinic

Telu vlastné kyselina hyalurónová sa dnes používa na vypĺňanie vrások a je to veľký hit estetickej medicíny.

Bratislava 26. júna (OTS) - Po jej aplikácii je pokožka ihneď vyhladená a opäť získa žiadúci objem. Zistíte, že vyzeráte až o 5 rokov mladší, čo vám vydrží až 14 mesiacov.

Kyselina hyalurónová patrí medzi hlavné časti medzibunkovej hmoty. Je prítomná v rôznych tkanivách, predovšetkým v koži. Vekom jej ale ubúda, takže pokožka stráca pružnosť a tvoria sa na nej vrásky.

Skvelé je, že kyselinu hyalurónovú už možno pleti dodať. "Najčastejšie klientom vyplňujeme vrásky v oblasti nosa a pier, pery, modelujeme vysoké lícne kosti a odstraňujeme hlboké vrásky pri koreni nosa. Kyselina hyalurónová však zaberá aj na vrásky na čele, okolo očí a úst, vyrovnáva kontúry nosa, omladzuje dekolt a ruky, "uvádza Anna Brandejs, majiteľka a zakladateľka pražskej Brandeis Clinic.

V ČR a SR sa ročne aplikuje 15 000 injekcií Princess
Na trhu je okolo 100 značiek injekcií s kyselinou hyalurónovou. Veľmi husté gély sa používajú na výplniam hlbokých vrások a rýh v koži, alebo sa nimi formujú vysoké lícne kosti a objemnejšie pery. Redšie gély sa používajú v mezoterapii, k zvýšeniu hydratácie pleti alebo v kombinácii s vitamínmi a inými liečivými látkami k celkovému omladeniu pokožky. Na horné očné viečka, jemné vrásky v oblasti spánkov a hornú časť tváre platia veľmi riedke a redšie gél. Anna Brandejs približuje: "Mne osobne sa osvedčila kyselina hyalurónová od rakúskej značky Princess, ktorej sa v Českej a Slovenskej republike aplikuje každoročne okolo 15 000 injekcií. Občas ju vymením za značku Revofil, ktorá vydrží asi o 3 mesiace dlhšie."

Ide o vaše zdravie - dôverujte iba skúsenému lekárovi
Majiteľka kliniky pripomína potrebu vyhľadať skúseného lekára, ktorý kyselinu hyalurónovú klientom aplikuje denne. "Lekár bez dostatočnej praxe by vám mohol vytvoriť v tvári asymetrie," uvádza a odporúča pozrieť si tvár lekárov, ku ktorým prichádzate na výplne kyselinou hyalurónovou. Ak sa Vám ich tvár javí "vankúšikovitá", radšej si ošetrenie rozmyslite, aby ste nevyzerali podobne "umelo". Rovnako tak sa nenechajte ošetrovať v kozmetických salónoch, pre ktoré neplatia tak prísne pravidlá ako pre zdravotnícke zariadenia.

Príjem kyseliny hyalurónovej by tiež mali obmedziť ľudia náchylní k opuchom, pretože má vysokú schopnosť viazať vodu, ktorú zadržiava v mieste aplikácie. "Ak s kyselinou hyalurónovou začínate, nechajte si aplikovať najviac 1 až 2 injekcie, aby ste ju vyskúšali. Na konzultácii s lekárom určite preberte všetky detaily týkajúce sa vášho zdravotného stavu," upozorňuje Anna Brandejs na možné riziká.

A ako prebieha samotný zákrok? Lekár Vám vpraví kyselinu hyalurónovú do pleti pomocou tenkej ihly alebo kanyly. Pokožka je pritom znecitlivená, takže ošetrenie vnímate ako bezbolestné. Prípadné drobné modriny a opuchy zmiznú za pár dní.

Na obrázku je pani Jana V., ktorej špecialista aplikoval kyselinu hyalurónovú do strednej časti tváre a vyplnil jej nosoústne vrásky, vrásky na čele a okolo kútikov úst.