Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

V CHKO Latorica vypustili do voľnej prírody samicu orliaka morského

Správca chovnej stanice CVČ Sečovce Ľubomír Engler so samicou orliaka morského. Foto: TASR/Roman Hanc

Strážca CHKO Latorica Miloš Bela potvrdil, že orliak morský je jeden z najvzácnejších dravcov a v oblasti pod Vihorlatom je vzácnosťou, že vôbec hniezdi.

Latorica 9. mája (TASR) – Po takmer trojročnej karanténe vypustili dnes ochranári samicu orliaka morského, najväčšieho dravca žijúceho na Slovensku, do voľnej prírody, v chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Latorica v okrese Trebišov.

„Pred časom ju našli rybári v zúboženom stave, nedokázala sa o seba sama postarať. Bola vyhladovaná a chýbalo jej perie,“ povedal Ľubomír Engler, správca chovnej stanice pri Centre voľného času v Sečovciach. Dodal, že samica tohto vzácneho vtáka musela byť v karanténe dosť dlhý čas, pretože na výmenu peria potrebujú tieto dravce takmer tri roky.

Strážca CHKO Latorica Miloš Bela potvrdil, že orliak morský je jeden z najvzácnejších dravcov a v oblasti pod Vihorlatom je vzácnosťou, že vôbec hniezdi.

Samica orliaka morského po vypustení do voľnej prírody.
Foto: TASR/Roman Hanc


„Je to druh, ktorý obýva prevažne lužné lesy a okolie vôd, živí sa najmä rybami a drobnými hlodavcami,“ povedal Bela. Podčiarkol, že toto bol aj dôvod, prečo vtáka do voľnej prírody pustili v tomto období. „Má teraz dostatok potravy,“ doplnil.

Samica orliaka žila v karanténe vo voliére, ktorá zabezpečovala to, aby si nevytvorila vzťah k ľuďom a aby mala zachovanú prirodzenú plachosť. Ochranári sú presvedčení, že sa jej vo voľnej prírode bude dariť.