Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Chodci so slúchadlami v ušiach riskujú pri prechádzaní cesty smrť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa polície čoraz viac ľudí pri prechádzaní cez cestu telefonuje alebo počúva hudbu.

Sydney 10. júla (TASR) - Umiestnenie povinných varovaní na slúchadlá mobilov, iPodov a ďalších prenosných zariadení a vyššie pokuty pre chodcov, ktorí prechádzajú cez cestu mimo vyhradené priechody, by mohli obmedziť alarmujúci nárast počtu smrteľných obetí na cestách v najväčšom austrálskom štáte.

Upozornila na to dnes lobistická skupina obhajujúca záujmy chodcov.

V prvej polovici tohto roka bolo na cestách v Novom Južnom Walese zabitých 38 chodcov, čo je 80-percentný nárast oproti 21 mŕtvym chodcom v rovnakom období roku 2011.

Podľa polície čoraz viac ľudí pri prechádzaní cez cestu telefonuje alebo počúva hudbu. "Mnohé z týchto zariadení sú také hlučné, že nepočujú, ak na nich niekto kričí 'Pozor!' alebo keď húka siréna," vysvetlil predseda austrálskeho združenia zastávajúceho záujmy chodcov Harold Scruby.

"Ako deti sme sa učili, že sluch je základnou funkciou pri prechádzaní cesty. Treba sa zastaviť, pozrieť a počúvať, či nič nejde." Scruby vyzval výrobcov, aby preukázali spoločnú zodpovednosť a na svoje elektronické zariadenia umiestnili varovania.

"Každý vie, že cigarety spôsobujú rakovinu a máme varovania na škatuľkách. Prečo by na každom balení mobilu, iPodu či iného prenosného elektronického zariadenia nemohlo byť varovanie: Nepoužívať pri prechádzaní cesty?"