Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Chrípku neodporúčajú odborníci podceňovať ani v lete

llustračné foto Foto: TASR - Dano Veselský

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica a Zvolen.

Banská Bystrica 8. júla (TASR) - V 27. týždni zaznamenali odborníci v Banskobystrickom kraji znížený výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) aj chrípkových ochorení (CHPO). Je to očakávaný trend, no aj napriek tomu radia, respiračné a chrípkové ochorenia nepodceňovať ani v lete. Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus.

"Oproti 26. týždňu klesol výskyt ARO o tretinu, výskyt chrípky a jej podobných ochorení o viac ako polovicu. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však výskyt ARO aj CHPO takmer na rovnakej úrovni," informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Na základe hlásení lekárov evidoval RÚVZ celkom 1256 chorých na ARO, čo je chorobnosť takmer 440 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 39 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 40 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica a Zvolen. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Poltár. Z hľadiska veku je aktuálne najvyšší počet chorých na ARO medzi seniormi a medzi prázdninujúcimi žiakmi základných škôl, teda detí vo veku od šesť do 14 rokov. Najmenej chorých je medzi adolescentmi.