Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Cieľom Svetového dňa pozdravov je podporovať mier na svete

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Každý, kto 21. novembra pôjde z domu, by mal pozdraviť akýmkoľvek spôsobom aspoň desať ľudí. Vhodné je aj poslať pozdravy poštou, napríklad aj predstaviteľom politického života či ďalším lídrom.

Washington 21. novembra (TASR) - Stačí pozdraviť aspoň desať ľudí a človek oslávi Svetový deň pozdravov (WHD). Cieľom tohto svetového dňa, ktorý pripadá na 21. novembra, je podporiť svetový mier a uvedomiť si potrebu osobného kontaktu s ľuďmi. V roku 2017 pôjde o 45. ročník Svetového dňa pozdravov.

Počiatok má tento deň v roku 1973 v čase konfliktu medzi Egyptom a Izraelom, v dôsledku čoho USA uviedli svoje armády do stavu pohotovosti. Zakladatelia WHD, bratia Brian a Michael McCormackovci, vtedy hľadali spôsob, ako posilniť mier vo svete. Prišli k záveru, že k podpore mieru na svete možno prispieť aj pozdravom.

Na základe presvedčenia, že k mieru sa dá dopracovať najmä komunikáciou, bratia McCormackovci naliehali, aby jeden človek 21. novembra pozdravil desať rôznych ľudí. Brian McCormack, ktorý absolvoval štúdium na Arizonskej štátnej univerzite, a Michael McCormack, absolvent Harvardovej univerzity v Cambridgei (USA), odvtedy každý rok podporujú aktivity súvisiace s WHD.

Každý, kto 21. novembra pôjde z domu, by mal pozdraviť akýmkoľvek spôsobom aspoň desať ľudí. Vhodné je aj poslať pozdravy poštou, napríklad aj predstaviteľom politického života či ďalším lídrom a podporiť v nich presvedčenie, aby využívali na riešenie konfliktných situácií radšej komunikáciu, nie silu.

Od roku 1973 sa Svetový deň pozdravov dodržuje v približne 180 krajinách sveta. Ku dňu pozdravov sa doteraz pripojilo aj vyše 30 nositeľov Nobelovej ceny za mier, ktorí vyzdvihujú fakt, že WHD je jednou z hodnôt na podporu mieru, nástrojom na zachovanie mieru a príležitosťou pre mnohých prispieť k vytváraniu mierového procesu.