Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Matka sa záchrane novorodeného syna z rúry pod toaletou prizerala

Záchranári vyrezávajú 25. mája 2013 časť odpadového potrubia, v ktorom sa našiel opustený novonarodený chlapec na východe Číny. Foto: TASR/AP

Polícia uviedla, že prípad môže vyšetrovať ako pokus o vraždu, ale zatiaľ nie je jasné, či matka bude čeliť obvineniu zo spáchania trestného činu.

Peking 29. mája (TASR) - Mladá žena, ktorá spustila poplach kvôli novorodencovi zakliesnenému v odpadovom potrubí, zamlčala, že je jeho matkou a prizerala sa dve hodiny trvajúcej záchrannej operácii, informovali dnes čínske médiá.

Žena sa priznala k tomu, že dieťa porodila po tom, ako ju polícia vyzvala na lekársku prehliadku, keď v jej prenajatej izbe policajti našli hračky a zakrvavený toaletný papier.

Minulú sobotu v oblasti Pchu-ťiang v provincii Če-ťiang na východe Číny privolali hasičov, aby zachránili dieťa zakliesnené v kolene odpadového potrubia tesne pod záchodovou misou v jednej z verejných toaliet.
Opustený novonarodený chlapec , ktorého záchranári našli v časti odpadového potrubia, leží v nemocnici na posteli na východe Číny.
Foto: TASR/AP


Hasičom sa ho však nepodarilo vytiahnuť, preto museli vyrezať časť rúry, v ktorej sa dieťa nachádzalo, a takto ho odviezť do nemocnice.



Videozáznam záchrany dieťaťa, ktoré sa stalo známym ako Bábätko č. 59 podľa čísla na inkubátore, kam ho dali v nemocnici, odvysielali v pondelok všetky televízne stanice v Číne i zahraničí a patrí k jedným z najprezeranejších videí na internete.

Zábery na dieťa, ktoré hasiči a lekári vyrezávali z potrubia, vyvolali zdesenie, ale aj dobročinnosť a snahu pomôcť mu. Na internete sa objavili ponuky darovať dieťatku oblečenie, plienky, či dojčenskú výživu. Našli sa j ľudia, ktorí chceli novorodenca ihneď adoptovať.

Záchranári sa snažia uvoľniť odpadovú rúru, v ktorej našli opusteného novonarodeného chlapca na východe Číny.
Foto: TASR/AP



Slobodná žena, nájomníčka v budove, kde sa udalosť odohrala, polícii povedala, že si nemohla dovoliť zaplatiť potrat a dieťa v sobotu popoludní tajne porodila v záchode. Novorodenec skĺzol do záchodovej misy a odpadového potrubia, odkiaľ ho nedokázala vytiahnuť, preto zalarmovala majiteľa budovy, informovali čínske médiá.

Lekári pomocou klieští a pílok vyslobodzovali dieťa z potrubia, ktoré malo priemer okolo desať centimetrov. Chlapček vážil 2,8 kilogramu, mal spomalenú srdcovú činnosť a menšie škrabance na hlave a končatinách. Jeho zdravotný stav však bol uspokojivý.

Záchranári sa snažia uvoľniť odpadovú rúru, v ktorej našli opusteného novonarodeného chlapca na východe Číny.
Foto: TASR/AP



Čínske médiá informovali, že mladá matka sa celý čas prizerala záchrannej akcii a obávala sa o osud dieťaťa, čo však v tom okamihu nevyvolalo podozrenie polície. Majiteľ budovy pre médiá uviedol, že si nevšimol, že by niektorá z nájomníčok bola tehotná, na žiadnom z WC neboli ani stopy, ktoré by nasvedčovali pôrodu. Mladá žena policajtom povedala, že po pôrode toaletu upratala. Tehotenské bruško si sťahovala a skrývala pod oblečením.

Na snímke nožička opusteného novonarodeného chlapca, ktorého našli záchranári odpadovej rúre priamo pod toaletou.
Foto: TASR/AP


Polícia uviedla, že prípad môže vyšetrovať ako pokus o vraždu, ale zatiaľ nie je jasné, či matka bude čeliť obvineniu zo spáchania trestného činu.

V Číne evidujú čoraz viac nechcených tehotenstiev, čo súvisí s nedostatočnou sexuálnou výchovou a laxným postojom k pohlavnému styku, keďže mladí ľudia nepoužívajú žiadne ochranné prostriedky, aby zabránili neželanému počatiu. Potraty sú preto čoraz častejšie i dostupnejšie.