Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

V Číne uhynula najstaršia panda chovaná v zajatí, zlyhali jej obličky

Na archívnej snímke najstaršia známa panda chovaná v zajatí počas oslavy jej 35. narodenín v čínskom výskumnom centre v meste Fu-čou. Foto: TASR/AP

Pa-s' bola v krajine mimoriadne obľúbená. Ešte v roku 1990 poslúžila ako predloha pre maskota, ktorý Čínu zastupoval na vôbec prvých Ázijských hrách v Pekingu.

Hong Kong 14. septembra (TASR) - Vo výskumnom centre v meste Fu-čou na juhovýchode Číny uhynula momentálne najstaršia známa panda chovaná v zajatí. Samička pandy veľkej s menom Pa-s' sa dožila úctyhodných 37 rokov, informovala dnes čínska agentúra Sinchua.

Podľa vedenia centra uhynula v stredu dôsledku viacerých chorôb, ktorými trpela, vrátane cirhózy pečene a zlyhávania obličiek. Samička bola údajne chorá už od júna.

V Číne bola Pa-s' mimoriadne obľúbená. Ešte v roku 1990 poslúžila ako predloha pre maskota, ktorý krajinu zastupoval na vôbec prvých Ázijských hrách v Pekingu.

Panda veľká sa ešte donedávna nachádzala aj na zozname ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN). Od roku 2016 už ale figuruje len medzi tzv. zraniteľnými druhmi.

Podľa najnovšieho sčítania pánd, ktoré realizoval vlani Svetový fond na ochranu prírody (WWF), žije na celom svete v súčasnosti vo voľnej prírode 1864 pánd, uviedla agentúra DPA.

Vôbec najdlhšie žijúcou pandou chovanou v zajatí bola samička Ťia-ťia, ktorá vo veku 38 rokov uhynula vlani v hongkonskom zábavnom parku. Vo voľnej prírode sa pandy dožívajú v priemere 14-20 rokov.