Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Čínska vesmírna loď sa spojila so stanicou na obežnej dráhe

Prvá čínska nákladná kozmická loď Tchien-čou 1 (Nebeský koráb 1) sa 22. apríla 2017 spojila s vesmírnym laboratóriom Tchien-čou 2 (Nebeský palác 2), a to iba dva dni po štarte. Foto: TASR/AP

Robotická loď dlhá 10,6 metra bude počas približne trojmesačnej misie vykonávať naprogramované vedeckovýskumné úlohy, spojenie so stanicou okrem iného otestujú ešte dvakrát.

Peking 22. apríla (TASR) - Najväčšia a najťažšia vesmírna loď, akú dosiaľ vyrobili v Číne, ukončila dnes automatický spájací manéver s experimentálnou čínskou vesmírnou stanicou na obežnej dráhe. Informovali o tom čínske štátne médiá.

Prvá čínska nákladná kozmická loď Tchien-čou 1 (Nebeský koráb 1) sa spojila s vesmírnym laboratóriom Tchien-čou 2 (Nebeský palác 2) dva dni po štarte novovybudovaného kozmodrómu Wen-čchang, ktorý sa nachádza na juhočínskom ostrove Chaj-nan.

Robotická loď dlhá 10,6 metra bude počas približne trojmesačnej misie vykonávať naprogramované vedeckovýskumné úlohy, spojenie so stanicou okrem iného otestujú ešte dvakrát, uviedla tlačová agentúra Sinchua.

Na stanici Tchien-čou 2 vlani strávila 30 dní dvojica čínskych kozmonautov, ktorí sa zvyknú nazývať tchajkonauti. Stanica sa zatiaľ len stavia a plne funkčná so stálou trojčlennou posádkou by mala byť až v roku 2022. Hlavný modul plánuje Čína vypustiť z Wen-čchangu budúci rok, nasledovať by mali výskumné a obytné moduly.

Čína dlhodobo pracuje na rozvoji svojho ambiciózneho vesmírneho programu. Od roku 2003, keď vyslala do kozmu prvú misiu s ľudskou posádkou, sa jej už podarilo uskutočniť výstup do otvoreného vesmíru i vyslať kozmické vozidlo na povrch Mesiaca. Peking má ambíciu vyslať podobné výskumné vozidlo aj na Mars.