Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Členovia radnice Paríža podporili prvý nový mrakodrap za vyše 40 rokov

Paríž, archívne foto Foto: TASR/AP

Najväčšia európska komerčná spoločnosť v oblasti nehnuteľností Unibail Rodamco investuje do projektu 500 miliónov eur. Dokončený má byť v roku 2018.

Paríž 1. júla (TASR) - Členovia mestskej rady v Paríži hlasovali v utorok v prospech plánov na postavenie obrej trojuholníkovej výškovej budovy, ktorá bude prvým moderným mrakodrapom vo francúzskej metropole za vyše 40 rokov. Žiadaný projekt vyvolal veľké súperenie medzi firmami. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Budova v tvare sklenenej pyramídy, vysoká 180 metrov sa bude snažiť v panoráme mesta konkurovať slávnej Eiffelovej veži. Bude sa v nej nachádzať 120-izbový hotel a 70.000 štvorcových metrov kancelárskeho priestoru.

Hoci výhľad na mrakodrapy je bežnou súčasťou väčšiny veľkomiest, Paríž im od roku 1889, keď bola pre Svetovú výstavu postavená vyše 300 metrov vysoká Eiffelova veža, odolával.

Socialistická starostka Paríža Anne Hidalgová zmiernila odpor voči novej "Tour Triangle" vlani v novembri, keď časť jej plánovaného kancelárskeho priestoru obetovala na detské a kultúrne centrá.

Budovu navrhli architekti z firmy Herzog & de Meuron sídliacej vo švajčiarskom meste Bazilej. Firma stála aj za premenou elektrárne v londýnskej časti Bankside na múzeum moderného umenia Tate Modern a za výstavbou Národného štadióna nazvaného Vtáčie hniezdo pre olympijské hry v Pekingu v roku 2008.

Najväčšia európska komerčná spoločnosť v oblasti nehnuteľností Unibail Rodamco investuje do projektu 500 miliónov eur. Dokončený má byť v roku 2018.

Posledným veľkým mrakodrapom postaveným na území mesta bola 59-poschodová, 210 metrov vysoká budova vo štvrti Montparnasse v južnom Paríži a otvorili ju v roku 1973. Odvtedy sa väčšina mrakodrapov sústredila v obchodnej štvrti La Défense pri západnom okraji Paríža.

Mrakodrap "Tour Triangle" sa bude nachádzať na juhozápadnom okraji mesta vo štvrti Porte de Versailles pri obrovských výstavných halách.