Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

TOP 5 skladieb rockovej legendy Joea Cockera

Foto: TASR/Michal Svítok

Tento nezameniteľný spevák naďalej ostane svetovou rockovou legendou.

Bratislava (TASR/Teraz.sk) - Známy anglický spevák Joe Cocker, ktorý zomrel 22. decembra 2014, bol celosvetovou rockovou a bluesovou legendou nielen kvôli svojmu charakteristickému „chrapláku“. Smerovanie tohto rodáka z britského Sheffieldu sa začínalo kryštalizovať, keď mal dvanásť a otec ho zobral prvýkrát do kina na film s Mariom Lanzom. Doma mali všetky jeho slávne árie a otec si večer pri týchto platniach skúšal tajne svoj tenor. Časť z toho prešla aj na syna, aj keď v jeho hlase bolo niekedy viac sykotu, chraptenia a šepotu ako rezonancie. Po skončení technického učilišťa nastúpil ako inštalatér spotrebičov v plynárňach až do roku 1961 viedol dvojitý život - cez deň pracoval ako inštalatér a po večeroch spieval v kluboch spolu so starším bratom Viktorom v jeho skifflovej skupine Cavaliers, to mal šestnásť a začínal za bicími.
Joe Cocker
Foto: TASR/AP

Keď si v roku 1963 zmenili názov na Vance Arnold & The Avengers, podujal sa Joe na úlohu sólového speváka. Na prehrávkach uspel u firmy Decca a jeho debutom bola skladba I'll Cry Instead od Beatles. Singel nemal úspech a Joe sa pridal k skupine The Big Blues. S nimi hral na koncertoch po Británii aj po amerických základniach vo Francúzsku.

O smrti britského speváka Joa Cockera si prečítajte viac v tejto správe.




V dvadsiatich založil novú skupinu The Grease Band. Prvý veľký úspech získal v novembri 1968, keď viedol anglický rebríček s cover verziou ďalšej beatlesovky With A Little Help From My Friends. Klávesista Tommy Eyre ju prearanžoval do spomaleného rhythm & bluesového waltzu so soulovým zborovým vokálom. Blahoprajný telegram mu poslali aj John Lennon a Paul McCartney.



Cocker mal od začiatku speváckej dráhy dva komplexy. Nevedel dobre hrať na žiaden nástroj a nevedel si sám zložiť dobrú pieseň. Ten prvý čiastočne napravil na albume Stingray, ktorý vyšiel v apríli 1976. Povzbudila ho Cena Grammy za pieseň z filmu An Officier And A Gentleman. V marci 1986 vydal album s názvom Cocker. Z neho je aj pieseň You Can Leave Your Hat On, ktorá zaznela vo filme 9 a pol týždňa, v hlavných úlohách s Kim Basingerovou a Mickey Rourkom. Jedenásteho júna 1988 spieval na štadióne Wembley pri koncerte k sedemdesiatinám Nelsona Mandelu.





Vystúpil aj na spomienkovom koncerte John Lennon Tribute Concert, spieval na rockovom koncerte "bez vstupného" na pražskom Staromestskom námestí. Na festivale Rock In Rio prišlo na slávnej Maracane na jeho koncert 60.000 ľudí. V novembri 2007 koncertoval v Košiciach a v decembri 2007 v Bratislave.





Joe Cocker vydal počas kariéry 22 štúdiových albumov, z ktorých posledným je titul "Fire It Up" z roku 2012. Tento 70-ročný spevák podľahol rakovine pľúc vo svojom dome v americkom štáte Colorado, kde dlhodobo žil, 22. decembra 2014, čím zarmútil nielen hudobný svet.