Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Filmár Barry Levinson si v Karlových Varoch prevezme Krištáľový glóbus

Barry Levinson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rodák z Baltimore, ktorý získal v roku 1988 Oscara za film Rain Man, predstaví na tradičnom festivale v západočeskom kúpeľnom meste svoju novinku Paterno, ktorú nakrútil pre káblový filmový kanál HBO.

Praha 23. mája (TASR) - Americký oscarový režisér, scenárista a producent Barry Levinson si na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch prevezme Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. Informovali o tom v stredu české médiá s odvolaním sa na tlačové oddelenie festivalu.

Rodák z Baltimore v americkom štáte Maryland, ktorý získal v roku 1988 Oscara za film Rain Man, predstaví na tradičnom festivale v západočeskom kúpeľnom meste svoju novinku Paterno, ktorú nakrútil pre káblový filmový kanál HBO.

MFF v Karlových Varoch sa tento rok uskutoční v dňoch 29. júna-7. júla a v rámci jeho 53. ročníka premietnu viac ako 200 filmov z celého sveta.

Už slávnostné otvorenie prehliadky sa ponesie v duchu pocty nedávno zosnulému českému oscarovému režisérovi Milošovi Formanovi. Organizátori vybrali na úvodnú projekciu jeden z jeho kultových filmov - Lásky jedné plavovlásky, a súčasne pripravili aj zmes filmovej hudby z jeho diel.