Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Herec Karel Roden vysúdil od bulváru ďalších 720.000 českých korún

Karel Roden. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Roden uspel v boji s tamojším bulvárom v súvislosti so zverejňovaním detailov zo svojho súkromia.

Praha 18. januára (TASR) - Uznávaný český herec Karel Roden (55) opäť uspel v boji s tamojším bulvárom v súvislosti so zverejňovaním detailov zo svojho súkromia.

Najnovší úspech zaznamenal vo štvrtok podľa servera iDNES.cz v súdnom spore so spoločnosťou RF Hobby, ktorá musí zaplatiť Rodenovi a jeho rodine 720.000 korún. Ide o vydavateľa časopisov ako Moje šťastná hvězda, Můj čas na kafíčko a Můj kousek štěstí. V žalobe sa poukazovalo na celkove 17 článkov v nich zverejnených od novembra 2013 do novembra 2015, v ktorých sa objavili intímne informácie zo súkromia Karla Rodena, jeho partnerky Laury Čekanovej alebo ich dvoch detí.

Štvorica žalujúcich žiadala od spoločnosti RF Hobby odškodnenie v celkovej výške tri miliónov korún.

Prvostupňový Obvodný súd pre Prahu 10 im vlani v máji vyhovel a priznal každému odškodné vo výške 500.000 korún. Rodenova rodina mala teda celkove dostať dva milióny korún.

Po odvolaní sa vydavateľstva voči neprimeranosti odškodného a pochybnostiach o tom, ako k jeho výške dospela sudkyňa, sa kauzou zaoberal Mestský súd v Prahe. Ten sčasti vyhovel odvolaniu a znížil výšku odškodného.

Karel Roden tak dostane odškodné vo výške 300.000 korún, jeho partnerke náleží suma v rovnakej výške a obe deti dostanú po 60.000 korún.

Žalované články totiž podľa súdu poškodzovali hlavne rodičov, kým k deťom boli zdržanlivejšie.

Súd súčasne zaviazal vydavateľa spomínaných titulov, aby odstránil aj na internete pasáže videoreklám na časopisy, ktoré sa týkajú Rodena a jeho blízkych. Navyše by sa spoločnosť RF Hobby mala zdržať zverejňovania informácií "o biologickom pôvode a spôsobe počatia" Rodenových detí a nemala by vydávať ďalšie články o súkromí herca a jeho partnerky, ktoré by ich mohli poškodiť.