Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Na Dni NATO do Ostravy prileteli americké strategické bombardéry

Na snímke bombardér Boeing B-52 Stratofortress amerického vojenského letectva zo základne Barksdale v Louisiane. Foto: TASR - Branislav Račko

Jedno zo spomínaných lietadiel disponuje technológiou stealth, ktorá ho robí prakticky neviditeľným pre radary a práve tento stroj bude zrejme najväčším "ťahákom" pre návštevníkov.

Ostrava/Praha 13. septembra (TASR) - Už 15. ročník Dní NATO a Dní vzdušných síl Armády ČR sa uskutoční počas nasledujúceho víkendu na letisku Leoša Janáčka v Mošnove neďaleko severomoravskej metropoly Ostrava.

Pre návštevníkov je pripravený bohatý program za účasti rekordného počtu aktérov z cudziny, exkluzívnych domácich i zahraničných premiér.

Už dnes pristáli na spomínanom letisku dva americké bombardéry, ktoré sa stanú súčasťou víkendového programu, informoval server Novinky.cz.

Ide o stroje typu B-52 Stratofortress, ako aj B-1B Lancer. Jedno zo spomínaných lietadiel disponuje technológiou stealth, ktorá ho robí prakticky neviditeľným pre radary; práve tento stroj bude zrejme najväčším "ťahákom" pre návštevníkov.

Účasť obrích amerických strategických bombardérov doplní ešte prítomnosť stroja KC-135 Stratotanker, ktorý slúži na doplňovanie paliva počas letu či konvertoplán CV-22B Osprey.

Organizátori podujatia hlásia tentoraz historicky rekordnú účasť aktérov z celkove 21 krajín.