Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Génius Jára Cimrman je už na oválnej známke, ktorú vydala Česká pošta

Foto: ceskaposta.cz

Postavu tohto českého génia s rakúskymi koreňmi vymysleli herci Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak so scenáristom Jiřím Šebánkom.

Praha 26. novembra (TASR) - Česká pošta vydala dnes prvú oválnu poštovú známku. Sú na nej vyobrazené možné podoby fiktívneho českého génia Járu Cimrmana, ktorý práve oválnu známku vynašiel, informovala webová stránka Novinky.cz.

Známka vyšla v dvoch verziách; v nominálnej hodnote 13 korún na liste obsahujúcom 25 kusov rovnakého obrazu.

Na archívnej snímke 10. októbra 2003 Zdeněk Svěrák stojaci vedľa autobusty geniálneho mysliteľa, vynálezcu, dramatika, vedca, pedagóga a majstra mnohých ďalších profesií Járy D. Cimrmana.
Foto: TASR/Alica Jančoková
Druhá verzia má hodnotu 30 korún. Na každej zo známok je iná možná podoba Járu Cimrmana. Celkovo existuje jeho 136 podôb.

Ide o tzv. vlastnú známku, ktorú pošta vytvára na návrh zákazníka. Autorom námetu samolepiacich známok je herec Žižkovského divadla Járy Cimrmana a výtvarník Jaroslav Weigel, o grafickú úpravu sa postaral jeho syn Michal.

Autorom grafickej úpravy typografie písma vlastných známok je akademický maliar a grafik Petr Foltera. Prvá verzia známky bola vytlačená v náklade 2,5 milióna kusov, druhá verzia vyšla v náklade pol milióna kusov.

Jára Cimrman je fiktívna postava českého literáta, vynálezcu, skladateľa, učiteľa, vedca, cestovateľa, filozofa a športovca 19. a začiatku 20. storočia. Motívy z jeho života tvoria základ repertoáru Žižkovského divadla Járy Cimrmana.

Postavu tohto českého génia s rakúskymi koreňmi vymysleli herci Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak so scenáristom Jiřím Šebánkom. Prvý raz sa táto postava objavila 23. decembra 1966 vo vysielaní Československého rozhlasu.