Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Da Vinciho obraz Salvator mundi vystavia v novom Louvri

Obraz Leonarda da Vinci Salvator Mundi. Foto: TASRAP

Salvator mundi (Spasiteľ sveta) - maľba s vyobrazením Krista - je jediným z menej než 20 da Vinciho známych obrazov, ktorý je v súkromných rukách.

New York 7. decembra - Obraz od talianskeho renesančného majstra Leonarda da Vinciho, ktorý v novembri vydražili za rekordných 450,3 milióna dolárov (približne 382 miliónov eur) poputuje do múzea v Spojených arabských emirátoch (SAE). Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na novootvorenú pobočku múzea Louvre v Abú Zabí.

Salvator mundi (Spasiteľ sveta) - maľba s vyobrazením Krista - je jediným z menej než 20 da Vinciho známych obrazov, ktorý je v súkromných rukách. Predal sa v aukčnej sieni Christie's, ktorá meno nového majiteľa nezverejnila.

Denník The New York Times neskôr uviedol, že tajomný kupujúci bol málo známy saudskoarabský princ. Spomenutá aukčná sieň však na túto správu reagovala s tým, že identitu kupcov alebo predajcov bez ich povolenia nezverejňuje.

Louvre v Abú Zabí vystavuje 600 umeleckých diel, z ktorých polovica je z vlastných zbierok, druhú polovicu na desať rokov zapožičalo 13 významných francúzskych inštitúcií.

Toto múzeum prostredníctvom vystavovaných artefaktov návštevníkom ponúka stručné dejiny sveta a jeho hlavných náboženstiev vrátane judaizmu, a to i napriek tomu, že Spojené arabské emiráty stále oficiálne neuznávajú existenciu Izraela.