Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Zahraničnopolitický analytik a exminister zahraničia P. Demeš jubiluje

Pavol Demeš Foto: TASR/Pavel Neubauer
Na archívnej snímke zo 16. júna 1992 v Bratislave posledné zasadanie vlády SR. Na 96. schôdzi - poslednom pracovnom zasadaní - zišla sa 16. júna v Bratislave pod vedením svojho predsedu Jána Čarnogurského vláda Slovenskej republiky. Hlasovaním zamietla návrh iniciovaný ministrami za SKDH na prehodnotenie schváleného privatizačného projektu š.p. Danubiaprint, Bratislava. Na snímke zľava: prvý podpredseda vlády SR Martin Porubjak, minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš, premiér Ján Čarnogurský a podpredseda vlády SR Anton Vavro. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po roku 1989 vstúpil do verejného života a pôsobil v oblasti rozvoja medzinárodných vzťahov.

Bratislava 8. januára - Zahraničnopolitický analytik a bývalý šéf rezortu zahraničných vecí SR Pavol Demeš sa dnes dožíva životného jubilea - 60 rokov.

Pavol Demeš sa narodil 8. januára 1956 v Topoľčanoch a vyrastal Vrábľoch. V roku 1975 začal študovať biológiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave a po dvoch rokoch prestúpil na špecializáciu na Univerzitu Karlovu v Prahe. Po ukončení štúdia v roku 1980 sa vrátil na Univerzitu Komenského na Ústav parazitológie, kde obhájil kandidátsku dizertáciu (doktorát získal na KU v Prahe). Na parazitologickom, neskôr na Imunologickom ústave UK, pôsobil desať rokov, z toho jeden rok bol na študijnom pobyte na University of South Alabama v USA. Publikoval desiatky odborných článkov, viedol početné študentské vedecké práce, diplomové práce a troch ašpirantov.

Po roku 1989 vstúpil do verejného života a pôsobil v oblasti rozvoja medzinárodných vzťahov. Bol odborným referentom, neskôr poradcom ministra školstva, mládeže a telesnej výchovy SR (január 1990 až marec 1990). Od marca 1990 do mája 1991 bol riaditeľom odboru medzinárodných stykov Ministerstva školstva, mládeže a telesnej výchovy SR. V období od 6. mája 1991 do 24. júna 1992 bol ministrom medzinárodných vzťahov SR (delegovaný za Verejnosť proti násiliu - VPN). V rokoch 1991-1992 pôsobil ako zástupca ČSFR pre oblasť vzdelávania v Rade Európy (RE).

Od mája 1993 do roku 1997 pracoval v Kancelárii prezidenta Slovenskej republiky (KP SR) ako riaditeľ odboru pre zahraničnú politiku SR a zároveň bol poradcom prezidenta SR Michala Kováča. Od marca 1997 viedol Slovenskú informačnú agentúru – Agentúru centra služieb pre tretí sektor (SAIA–SCTS). V januári 2000 sa stal riaditeľom The German Marshall Fund of the U. S. pre strednú a východnú Európu v Bratislave. Na tomto poste zotrval desať rokov. V nasledujúcom období pôsobil ako externý analytik German Marshall Fund (GMF), externý poradca Ministerstva zahraničných vecí SR a od novembra 2012 ako člen správnej rady Európskej nadácie pre demokraciu (EED - European Endowment for Democracy).

Zúčastnil sa viacerých zahraničných pobytov a publikoval mnohé články o občianskej spoločnosti. Je autorom publikácií Občianska advokácia alebo ako dosiahnuť spoločenskú zmenu (2000), My rozhodneme.sk, 333 dobrých dôvodov, prečo ísť voliť (2002), Priateľ, partner, spojenec (2010), Kolektívny portrét (2012), Nadácia otvorenej spoločnosti Open Society Foundation. 20 rokov činnosti v prospech Slovenska (2014) a iných. Ako spoluautor sa podieľal na ďalších publikáciách.

Zahraničnopolitický analytik, ktorý spolupracuje s mimovládnymi organizáciami na Slovensku i v zahraničí, získal tiež množstvo ocenení. Najvýnamnejšie sú: EU-US Democracy and Civil Society Award (1998), USAID Democracy and Governance Award (1999), dve štátne vyznamenania - Holandský kráľovský rád Rytier rádu Oranje Nassau (2005), Juhoslovanská hviezda prvej triedy (2005), South East Europe Media Organization Human Rights Award (2009), Medal of Honor, Friends of Slovakia, USA (2011), Cena ministra kultúry Bulharskej republiky (2014).

Od februára 2014 vysiela Tablet.TV s týždennou periodicitou diskusnú reláciu SVET (Tu a teraz). Hosťami Pavla Demeša sú osobnosti politického a spoločenského života na Slovensku i v zahraničí. Okrem tejto relácie moderuje Pavol Demeš v Tablet.tv aj reláciu CD Klub venovanú medzinárodným vzťahom a diplomacii.

CD Klub EXTRA: Najzaujímavejšie časti rozhovorov na tému migranti
.

CD Klub EXTRA: Najzaujímavejšie časti rozhovorov na tému Ukrajina


Kostoly Slovenska

Demeš výrazne podporil aj neobvyklý a hodnotný projekt Zdenka Dzurjanina, ktorý v priebehu ôsmych rokov vytvoril interaktívnu mapu zloženú z fotografií viac ako 4000 kostolov. Kurátorom výstavy fotografií "Videl som všetky kostoly Slovenska" z leta a jesene 2015 bol práve Pavol Demeš. V Bratislave prebehla výstava v kostole Klarisky a videlo ju tam viac ako 10.000 návštevníkov zo 60 krajín sveta. Po Bratislave ju bolo možné vidieť aj v metropole východu, Košiciach.

Mladý prekladateľ a fotograf Zdenko Dzurjanin podľa TASR počas ôsmich rokov odfotografoval 4141 kostolov na území Slovenska. Na výstave mohli návštevníci vidieť na niekoľkých paneloch ukážky fotografií, ako aj mapu s fotografiami všetkých kostolov Slovenska.

Prezentované boli kostoly kresťanských cirkví, najmä rímskokatolíckej a gréckokatolíckej, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku, pravoslávnej cirkvi a Reformovanej kresťanskej cirkvi (kalvínskej).

"Výstava prezentuje aj rôzne architektonické štýly, napríklad prvý kamenný evanjelický kostol z roku 1857, dva najstaršie rímskokatolícke kostoly na Slovensku (v Kostoľanoch pod Tríbečom a Kopčanoch). Návštevníci môžu na výstave vidieť rôzne zaujímavosti, napríklad najväčší kostol v SR či kostol s najvyššou vežou a takisto osem kostolov zaradených do zoznamu UNESCO. Nechýbajú drevené kostoly, napríklad drevený kostol vo Svätom Kríži, ale ani moderné chrámy, medzi ktorými je aj bratislavská Katedrála sv. Šebastiána v Krasňanoch," uviedol pre TASR autor fotografií Zdenko Dzurjanin.


Pavol Demeš sa sám systematicky začal venovať fotografovaniu, keď bol poradcom prezidenta SR M. Kováča. Dnes je fotografovanie jeho najväčším koníčkom, o čom svedčí množstvo výstav, jednou z nich je výstava Po stopách sv. Cyrila a Metoda, v roku 2013 sa jej vernisáž konala na Bratislavskom hrade.



Na archívnej snímke prezident SR Michal Kováč sa pozdravuje s novou chargé d'affaires veľvyslanectva USA v Bratislave Eleanor Sutterovou 2. júla 1993. V pozadí minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš.
Foto: TASR/Vladimír Benko


Na archívnej snímke prezident SR Michal Kováč ( druhý sprava ) počas návštevy Slovenskej akademickej informačnej agentúry v Bratislave 24. februára 1998. Vpravo je Pavel Demeš, riaditeľ SAIA, a vľavo programová manažérka pre akademické programy Hyacinta Draganovská.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


V bratislavskej galérii Profil sa uskutočnila 3. februára 1999 vernisáž výstavy s názvom Dvaja prezidenti - V. Havel a M. Kováč vo fotografii. Autormi fotografií sú zľava: Tomki Němec z ČR, Peter Brenkus a Pavol Demeš.
Foto: TASR/Ivan Majerský


Na archívnej snímke slovenský premiér Mikuláš Dzurinda pri príležitosti pohrebu zavraždeného srbského premiéra Zorana Djindjiča navštívil v sobotu 15. marca 2003 Belehrad, kde v mene Slovenska vyjadril účasť obyvateľom. Slovenský premiér položil v Chráme sv. Sávu veniec k rakve s telom a kondoloval jeho rodine a vládnym predstaviteľom. Na záver pobytu si Dzurinda nechal vysvetliť okolnosti stredajšieho atentátu. Na snímke premiér Dzurinda (uprostred) v sprievode veľvyslanca SR v Srbsku a Čiernej Hore Miroslava Lajčáka (vpravo) a Pavla Demeša, zástupca tretieho sektora na Slovensku (vľavo) pred pravoslávnym Chrámom sv. Sávu v Belehrade, kde sa bude konať smútočný obrad.
Foto: TASR/Vladimír Benko


Na archívnej snímke vľavo autor knihy "Priateľ, partner, spojenec: Príbeh slovensko-amerických vzťahov od Nežnej revolúcie až podnes" Pavol Demeš a vpravo Clay Pell, vnuk senátora Claiborna Pella, prvého amerického konzula na Slovensku, počas slávnostného krstu knihy 24. novembra 2010 na veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Bratislave, pri príležitosti 20. výročia pôsobenia tohto zastupiteľského úradu na Slovensku.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Kto sa seriózne zaujíma o príbeh spojený s Cyrilom a Metodom, jednoducho nemôže obísť Večné mesto. V Ríme sa nachádza niekoľko autentických sakrálnych pamiatok, pripomínajúcich zápas solúnskych bratov o nábožensko-kultúrne povznesenie Slovanov. Na snímke pamätná tabuľa a sošky sv. Cyrila a Metoda od Mariána Polonskéhov rímskej Bazilike Santa Maria Maggiore.
Foto: TASR/Pavol Demeš


Na snímke nádvorie v jednom z palácov kalifa v meste Sámarrá postaveného v prvej polovici 9. storočia od Pavla Demeša.
Foto: TASR/Pavol Demeš


Vernisáž fotografií medzinárodne uznávaného experta na zahraničnú politiku a občiansku spoločnosť Pavla Demeša pod názvom: Po stopách sv. Cyrila a Metoda sa konala v utorok 25. júna 2013 na prízemí Bratislavského hradu. Na snímke autor Pavol Demeš.
Foto: TASR/Štefan Puškáš