Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Demi Mooreová oslavuje narodeniny

Americká herečka Demi Mooreová Foto: TASR/AP Photo

Kariéru americkej herečky odštartoval úspešný film Duch, kde si zahrala po boku Patricka Swayzeho a Whoopi Goldbergovej.

Roswell/Bratislava 11. novembra (TASR) - Kariéru americkej jubilujúcej herečky Demi Mooreovej odštartoval romantický film Duch.

Zahrala si v ňom po boku ďalších úspešných kolegov Patricka Swayzeho a Whoopi Goldbergovej. V nedeľu 11. novembra sa herečka dožíva životného jubilea.

Demi Mooreová (Demetria Guynes) sa narodila 11. novembra 1962 v Roswelle v americkom štáte Nové Mexiko. Otec opustil jej matku skôr ako sa ona narodila. S otčimom sa rodina často sťahovala podľa toho, kde si našiel prácu. Školu ukončila Demi Mooreová v šestnástich rokoch a vrhla sa do víru života.

Vydala sa ako 18-ročná

Vo veku 18 rokov sa vydala za rockového muzikanta Freddyho Moorea. Manželstvo bolo rozvedené v roku 1985. V roku 2000 Mooreovej zlyhalo aj manželstvo s hercom Bruceom Willisom.

Sobášili sa v roku 1987, manželia však prestali spolu žiť už v roku 1998. Pár má spolu tri dcéry Rumer, Scout a Tallulah.

Po šiestich rokoch manželstva sa v roku 2011 rozviedla so svojím tretím manželom hercom Ashtonom Kutcherom. Mooreová a o 16 rokov mladší Kutcher sa vzali v septembri 2005. Ich vzťah sa začal v roku 2003.

Po šiestich rokoch manželstva sa Demi Mooreová v roku 2011 rozviedla so svojím tretím manželom hercom Ashtonom Kutcherom.
Foto: TASR/AP Photo


Prvý film v roku 1981

Chrobáka do hlavy, týkajúceho sa herectva, jej nasadila dočasná susedka Nastassja Kinska. Jej prvotinou bol film Choices z roku 1981 a postupne sa predstavila v rôznych televíznych reláciách, seriáloch a filmoch.

V jej živote sa objavili drogy, z ich náruče ju po troch rokoch vyslobodilo ultimátum režiséra Joela Schumachera, ktorý jej pohrozil vyhadzovom, ak neprestane. Paradoxne jej prvým výrazným úspechom na filmových plátnach sa pre ňu stala úloha vo filme Joela Schumachera St. Elmo's Fire (Eliášov oheň, 1985). V ňom si zahrala ženu závislú na drogách.



Úspechy vo filmoch

Komerčnými úspechmi boli jej filmy Ghost (Duch, 1990), Indecent Proposal (Neslušný návrh, 1993), Disclosure (Škandalózne odhalenie, 1994).

Ako menej úspešné sa uvádzajú snímky The Scarlet Letter (Šarlátové písmeno, 1995) a Striptease (Striptíz, 1996). V roku 1998 si Mooreová vyslúžila Zlatú malinu na úlohu vo filme G.I. Jane (1997). V roku 2000 sa Demi vrátila na scénu v psychologickej dráme Passion of Mind (V moci snov), kde si zahrala dvojúlohu. Jej ostatným filmom, v ktorom ju diváci môžu vidieť je komédia s názvom LOL (2012).

Demi ako producentka

Ukázala sa aj ako vcelku úspešná producentka filmov. V roku 1997 produkovala film Austin Powers: International Man of Mystery (Austin Powers: Špionátor) i jeho pokračovanie ..."Austin Powers: The Spy Who Shagged Me (Austin Powers: Špión, ktorý ma pretiahol)". ... Producentsky sa podieľa tiež na príprave nového filmu s názvom Very Good Girls.

V roku 2005 sa herečka nechala nahovoriť talianskym módnym výrobcom Versace a pracovala preňho ako modelka. K sláve sa dopravovala senzáciami, ktoré sa spájali s jej osobou. Bolo to napríklad aj fotenie pre časopis Vanity Fair vo vysokom stupni gravidity.