Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Dnes je deň jabĺk, dajte si jedno pre zdravie

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa organizátorov Dňa jabĺk jeho hlavným obsahom má vždy byť oslava aj zdôrazňovanie bohatstva odrôd tohto ovocia.

Londýn/Paríž/Lausanne/Namur/Bratislava 21. októbra (TASR) - Viac ako kedykoľvek predtým sa v roku 2014 francúzske jablká dostali do popredia. V spojitosti s embargom Ruskej federácie na ovocie a zeleninu z krajín Európskej únie, ktoré ohrozuje celé francúzske poľnohospodárstvo, prejavte podporu francúzskym jablkám, vyzýva webová stránka lapomme.org (jablko). Docenenie jabĺk, ich odrôd aj ovocných sadov patrí medzi hlavné náplne osláv Dňa jablka (Apple Day), známeho aj ako Deň pôvodných odrôd jabĺk. Pripomína sa každý rok 21. októbra, alebo najbližšie k tomuto termínu.

Iniciovala ho britská organizácia Common Ground v roku 1990 a už v roku 1991 sa konalo vyše 50 podujatí. V roku 2000 organizátori pripravili vyše 600 podujatí nielen vo Veľkej Británii, ale aj na svete.

Podľa organizátorov Dňa jabĺk jeho hlavným obsahom má vždy byť oslava aj zdôrazňovanie bohatstva odrôd tohto ovocia. Podstatná myšlienka dňa spočíva v tom, aby človek nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti.

Na Deň jabĺk sa človek na rôznych podujatiach má možnosť oboznámiť s množstvom odrôd tohto ovocia, môže ochutnať jedlá i nápoje, ktoré sa z neho dajú pripraviť. Jablká sa uplatňujú v teplých i studených, slaných i sladkých pokrmoch. Napokon pestrosťou spracovania jabĺk si jednotlivé kultúry a lokality zachovávajú kus svojej výnimočnosti a jedinečnosti.

Kto na Slovensku by nepoznal jablčník, jablkovú, jablkovo-orechovú, jablkovo-makovú štrúdľu, či divinu s jablkami, jablkové pyré, jablkový kompót, jablkovú šťavu, kto by ho nestretol aspoň raz v kvasenej kapuste?

Lekári i odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú - jablko denne prospieva zdraviu. Povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus, môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou. Odborníci dodávajú, že jablko má protizápalové, mikrobiologické a krvotvorné účinky. Nepochybne aj preto sa slovo jablko dostalo do ustálených spojení či idiomov. Napríklad: "Denne jedno jablko pre zdravie".

Vo Švajčiarsku aj vo Francúzsku sa jablko radí medzi najobľúbenejšie ovocie. Podľa švajčiarskej Informačnej roľníckej agentúry (AGIR) jeden Švajčiar skonzumuje ročne 18 kilogramov jabĺk.

Na Slovensku sa vďaka Slovenskému zväzu záhradkárov dozvedáme, kto sa v danom konkrétnom roku stal víťazom súťaže o Najkrajšie jablko. Na svojej internetovej stránke Slovenský zväz záhradkárov avizuje 19. ročník celoslovenskej súťaže O najkrajšie jablko i šiesty ročník O najkrajšiu hrušku v dňoch 24.-25. októbra 2014 na Výstavisku EXPOCENTER v Trenčíne.

Jablko sa na Slovensku stalo aj iným symbolom - symbolom boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu. Európska asociácia líg proti rakovine na jeseň každého roku vyhlasuje Týždeň proti rakovine. V rámci neho sa slovenská Liga proti rakovine (LPR) zapája do aktivít prevažne preventívneho a výchovného zamerania. Počas Týždňa proti rakovine sa tradične konal aj Deň jabĺk, ktoré dobrovoľníci rozdávali občanom, aby pamätali na zdravý štýl života.