Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Aj v ére elektronickej komunikácie si USA pripomína Deň písania rukou

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa najnovších výskumov sa človek tým, že prestáva písať rukou, ochudobňuje a navyše to má vplyv na jeho pamäť a spôsob vyjadrovania.

Washington 23. januára (TASR) - Každý rok si v Spojených štátoch amerických (USA) 23. januára pripomínajú národný Deň písania rukou (National Handwriting Day). Za jeho založením stojí Asociácia výrobcov písacích potrieb (The Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA).

V Deň písania rukou sa zároveň spomína dátum narodenia amerického kupca, štátnika a politika Johna Hancocka (23. januára 1737 - 8. októbra 1793). Hancock bol prvý, kto podpísal Deklaráciu o nezávislosti (Declaration of Independence.) V USA tento národný deň zaviedli v roku 1977. Viaceré portály zdôrazňujú, že každý človek sa vyznačuje jedinečným rukopisom, preto je napríklad možné identifikovať človeka aj pomocou jeho písma. Naopak, zhoršenie písma sa pokladá za jeden zo symptómov napovedajúcich o zhoršení zdravotného stavu jedinca.

WIMA Dňom písania rukou konštatuje, že na písanie rukou sú potrebné aj kvalitné písacie potreby. A to aj v súčasnosti, keď sa na písanie viac používajú počítače, notebooky, tablety či smartfóny s využitím reálnej či virtuálnej klávesnice. Výkonný riaditeľ WIMA David H. Baker v spojitosti s Dňom písania rukou na stránke spoločnosti uviedol: "Napriek tomu, že počítače a elektronická pošta zohrávajú významnú úlohu v našom živote, nikdy nenahradia úprimnosť a individualitu vyjadrenú rukou napísaným slovom."

Podľa najnovších výskumov sa človek tým, že prestáva písať rukou, ochudobňuje a navyše to má vplyv na jeho pamäť a spôsob vyjadrovania. Vedci v niekoľkých štúdiách zistili, že písanie rukou posilňuje proces učenia.

Okrem toho, písaním rukou sa rozvíja jemná motorika a človek si zároveň cvičí koordináciu ruky a oka. Pri tejto činnosti sa aktivuje približne 500 svalov, pracuje zápästie, ruka i rameno.

Pod krásu písma sa popri individuálnych daností podpisuje aj profesia. Najhorší, či najnečitateľnejší rukopis mávajú údajne lekári.

Hľadaním vzťahov medzi osobnosťou a jej psychosomatickými vlastnosťami a rukopisom sa zaoberá grafológia. Rozborom písma sa dá diagnostikovať osobnosť a ďalšie psychické funkcie a procesy. Ako ďalej informuje Slovenská grafologická spoločnosť na svojej webovej stránke, grafológiu môžeme zaradiť a pojať do disciplín aplikovanej psychológie, presnejšie do psychologickej diagnostiky.

Od grafológie treba striktne odlíšiť písmoznalectvo, zdôraznila Slovenská grafologická spoločnosť, ktoré sa zaoberá identifikáciou písma zo súdnoznaleckého a kriminalistického pohľadu.

Portál zive.sk zas priniesol informáciu o tom, že ministerstvo školstva vo Fínsku plánuje v roku 2016 veľké zmeny. V rámci nového vzdelávacieho systému chce od roku 2016 v školách uprednostniť písanie na počítači pred rukopisom. Na zaujímavosť upozornil ITProPortal.com s odvolaním sa na fínske noviny Savon Sanomat. Podľa súčasných indícií fínske ministerstvo dokonca plánuje písanie rukou úplne vyškrtnúť z osnov povinných predmetov na prvom stupni základných škôl. Rukou písané znaky tak zrejme predbehne písmo elektronické, ktoré budú žiaci zadávať na klávesniciach počítačov.

Zdroje: www.wima.org/nationalhandwritingday/tabid/79/default.aspx, www.national-awareness-days.com/national-handwriting-day.html, http://pencils.com/national-handwriting-day/, /www.history.com/news/a-brief-history-of-penmanship-on-national-handw riting-day, www.biography.com/people/john-hancock-932727, www.ushistory.org/declaration/signers/hancock.htm, www.cute-calendar.com/event/national-handwriting-day/18116.html, www.daysoftheyear.com/days/handwriting-day/,http://style.hnonline.sk/ veda-139/piste-viac-rukou-posilnite-si-pamat-a-relaxujete-604327, www.zive.sk/clanok/100670/finske-skoly-vraj-uprednostnia-pisanie-na-p c-pred-rukopisom, www.itproportal.com/2014/12/01/finland-ditches-handwriting-typing-sch ool-curriculums/, /www.grafologia.sk