Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Deň slovenskej poštovej známky a filatelie sa spája s 18. decembrom

Ilustračná snímka. Foto: www.posta.sk

Pre zberateľov aj tvorcov známok sa 18. december stal slávnostným dňom, počas ktorého hodnotia uplynulý rok, odovzdávajú sa vyznamenania filatelistom a tvorcovia preberajú rezortné ocenenia.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Slovenská pošta, Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky a Zväz slovenských filatelistov si od roku 1993 pripomínajú 18. decembra Deň slovenskej poštovej známky a filatelie.

Pre zberateľov aj tvorcov známok sa 18. december stal slávnostným dňom, počas ktorého hodnotia uplynulý rok, odovzdávajú sa vyznamenania filatelistom a tvorcovia preberajú rezortné ocenenia.

Slovenská pošta k 18. decembru vydáva poštový lístok a príležitostnú pečiatku. Ministerstvo dopravy od roku 1995 udeľuje Cenu ministra za známkovú tvorbu v troch kategóriách - Najkrajšia známka roka, Najlepší výtvarný návrh a Najlepšia rytina.

Deň slovenskej poštovej známky a filatelie nadväzuje na Deň československej poštovej známky, ktorým sa do roku 1992 pripomínalo vydanie prvých československých známok, Hradčian od Alfonsa Muchu, 18. decembra 1918. Od roku 1965 začali každoročne v tento deň vychádzať známky nesúce označenie Deň československej známky. Celkovo vyšlo 27 československých známok atypického podlhovastého formátu 49 krát 19 milimetrov s motívom Hradčian.

Námetová komisia známkovej tvorby ministerstva dopravy v roku 1996 prijala návrh Zväzu slovenských filatelistov a vyhlásila 18. december za Deň slovenskej poštovej známky a filatelie.

Prvou slovenskou príležitostnou poštovou známkou bol v roku 1996 Deň poštovej známky - Martin Benka. Na známke je reprodukovaný výrez z autoportrétu Martina Benku a jeden z jeho nerealizovaných návrhov na známku z roku 1938 - žena s dvojkrížom a holubicou. Na kupóne je Benkova štúdia k poštovej známke s názvom Čítajúca žena. Autorom grafickej úpravy emisie bol akademický maliar Martin Činovský, ktorému patrí aj autorstvo líniovej rozkresby známky a kupónu.

Prvú známku na svete vydali 6. mája 1840 v Anglicku. V nasledujúcom desaťročí emitovalo známky deväť poštových správ. Medzi nimi bola 1. júna 1850 aj známka v Rakúsku. Slovensko v tom čase ako súčasť Uhorska nemalo vlastné poštové známky. Prvé československé známky vyšli 18. decembra 1918. Vtedy sa prvýkrát v histórii dostal názov krajiny "Slovensko" na štátnu ceninu v označení "Pošta Česko-Slovenská". Prvé slovenské známky boli vydané v deň vzniku SR - 1. januára 1993.

S prechodom na spoločnú európsku menu sa obyvatelia Slovenska museli od 1. januára 2009 vyrovnať s novou situáciou aj v oblasti známok. Prvú poštovú známku v nominálnej hodnote jedno euro vydala Slovenská pošta 1. januára 2009. Autorom návrhu prvej eurovej poštovej známky, ktorá pripomína a oslavuje zavedenie eura ako oficiálnej meny na Slovensku, sa stal akademický maliar Martin Činovský. O deň neskôr vydala Slovenská pošta 12 emisií známok s najčastejšie používanými nominálnymi hodnotami zaokrúhlenými na dve desatinné miesta.