Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Deň sv. Valentína sa spája s kvetmi i romantickou večerou

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

V 90. rokoch 20. storočia prenikla tradícia pripomínania si Dňa zaľúbených, svätého Valentína, aj do štátov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska.

Rím 14. februára (TASR) - Deň svätého Valentína, známy aj ako Deň zaľúbených, pripadajúci na 14. februára, je pomocou pre plachých zaľúbencov a tajných ctiteľov. Podľa stáročnej tradície tento výnimočný deň nepripúšťa, aby milovaná osoba vyznanie odmietla, alebo aspoň zaň nepoďakovala.

Populárny je 14. február v Austrálii, Británii, vo Francúzsku, Japonsku, Kanade, Portugalsku, Španielsku, Taliansku či v USA, ale aj v ďalších štátoch sveta.

V Japonsku napríklad dávajú dievčatá chlapcom - nie vždy manželom či snúbencom - čokoládu. Tí, čo dostali tento darček, môžu o mesiac, 14. marca, dať dotyčnej bielu čokoládu.

V 90. rokoch 20. storočia prenikla tradícia pripomínania si Dňa zaľúbených, svätého Valentína, aj do štátov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska. Výraznú podporu sviatku začali poskytovať podnikatelia, obchodníci, výrobcovia cukroviniek, valentínskych suvenírov a darčekov. Hypermarkety, supermarkety a ďalší predajcovia zamerali výzdobu, sortiment i reklamu na Deň zaľúbených.

Do ponuky sa dostali napríklad špeciálne pohľadnice, tzv. "valentínky", na ktoré mohli zaľúbenci napísať vyznania. Práve podobný lístok má najbližšie k jednej z najstarších legiend o svätom Valentínovi.

Podľa nej pôvodne pohanský kňaz Valentín (lat. Valentinus), obrátený na kresťanskú vieru, žil v Ríme v 3. stor. n.l. V rímskej ríši v tom čase platil dekrét cisára Claudia, zakazujúci rímskym vojakom oženiť sa, pretože manželské radosti by ich odvádzali od plnenia vojenských povinností.

Svätý Valentín považoval toto nariadenie za porušenie Božích zákonov a snúbencov tajne oddával. Za to skončil vo väzení. Aj tam pomáhal kresťanom, posilňoval ich modlitbami a robil zázraky. Najznámejším je vrátenie zraku dcére žalárnika. Keďže sa Valentín viery nevzdal, 14. februára 270 n.l. ho Rimania popravili. Legenda dodáva, že Valentín stačil pred smrťou napísať lístok žalárnikovej dcére s vyznaním lásky. Práve to sa stalo základom valentínskej tradície.

Vo viacerých európskych krajinách sa Deň sv. Valentína spája s kvetmi, cukrovinkami a romantickou večerou. Mnohí ľudia čoraz častejšie hovoria, že tento sviatok je už viac o komercii ako o citoch.