Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Desať dôležitých momentov Oscarov: Z 15 minút 3,5 hodinový prenos

Na snímke vytvorenej smartfónom Ellen DeGeneresovej herci, horný rad zľava Jared Leto, Jennifer Lawrenceová, Meryl Streepová, Ellen DeGeneresová , Bradley Cooper Peter Nyong’o Jr. a horný rad zľava Channing Tatum, Julia Robertsová, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong’ová a Angelina Jolieová pózujú pre autoportrét na 86. ročníku slávnostného udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied v noci na pondelok 3. marca 2014 v Los Angeles. Foto: TASR/AP
Na snímke sošky Oscarov na 87. ročník slávnostného udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied 18. februára 2015 v Los Angeles Foto: TASR/AP

Udeľovanie cien, ktoré sa pôvodne konalo bez verejnosti a médií, trvalo 15 minút. Dnes je to v priemere 216 minút, čiže viac ako 3,5 hodiny.

Bratislava 22. februára (Teraz.sk) - Dnes v noci sa v hollywoodskom Dolby Theatre uskutoční v poradí už 87. slávnostný galavečer odovzdávania Oscarov, cien americkej filmovej akadémie, ktorý bude moderovať herec Neil Patrick Harris. Za osemdesiatšesť ročníkov svojej existencie menil nielen miesta udeľovania samotných cien, no aj pravidlá či formu.

Desať dôležitých momentov v histórii Oscarov

Pozrite si fotogalériu k nominovaným filmom na Oscary 2015:

Ako to začalo

1929
Akadémia filmovej akadémie prvýkrát udeľovala ceny. Najlepším filmom sa vtedy stal film Wings (1927) od režiséra Williama Wellmana. Najlepším hercom sa stal nemecký herec Emil Jannigs a najlepšou herečkou Janet Gaynorová.

Janningsovi sa Oscar ušiel ešte za výkon v nemom filme. Stal sa historicky prvým držiteľom ceny, pretože požiadal, aby mu ju odovzdali ešte pred ceremóniou, odchod do Európy totiž nemohol odložiť. V Nemecku potom urobil kariéru vo filmoch propagujúcich nacistickú ideológiu. Slávnosť sa konala bez prítomnosti médií a verejnosti, trvala celkom 15 minút. Každý z 270 hostí zaplatil 5 dolárov.

Tajní laureáti

1930
Zoznam laureátov Akadémia do poslednej chvíle utajovala. Počet kategórií sa oproti prvému ročníku znížil z dvanásť na sedem. Zoznam nominovaných dala Akadémia k dispozícii tlači, aby ho zverejnila o 23. hodine v noci udeľovania cien. Takto sa to robilo až do roku 1940.

Dôležitá úloha

1935
Od siedmeho ročníka dostala firma PricewaterhouseCoopers (vtedy Price Waterhouse) za úlohu počítať hlasovacie lístky. Túto funkciu plní dodnes. Medzi oceňované kategórie boli pridané strih, hudba a filmová pieseň.

Systém obálok

1940
Periodikum Los Angeles Times porušilo zákaz publikovania mien laureátov a uverejnilo mená ocenených vo večernom vydaní. Akadémia od nasledujúceho roka prešla na systém obálok a ten pretrval dodnes. V tomto roku bol udelený prvý Oscar za špeciálne efekty.

Cudzojazyčné filmy

1948
Už od samotného začiatku udeľovania Oscarov sa odovzdávali aj mimoriadne ceny. V dvadsiatom ročníku sa kategórie rozšírili aj o špeciálnu cenu pre cudzojazyčný film, ktorý vtedy vyhral taliansky film Vittoria de Sicu Deti ulice. Samostatná kategória cudzojazyčných filmov vznikla až o osem rokov neskôr.

V Severnej Amerike

1953
Čiernobielu oscarovú noc priniesla televízia miliónom divákov v USA a Kanade do ich domácností. Ceremónie sa konali na dvoch miestach – v Hollywoode a New Yorku.

Farebné Oscary

1966
Diváci sledovali udeľovanie Oscarov prvýkrát farebne.

Celosvetový

1969
Televízie začali slávnosť udeľovania cien prenášať do celého sveta. Tá sa konala v hudobnom centre Los Angeles.

Animované filmy

2002
Prvýkrát bola vyhlásená kategória Najlepší animovaný celovečerný film, v ktorej si cenu odniesol Shrek.

Naj

2014
Udeľovanie Oscarov, ktoré moderovala americká komička, televízna moderátorka, herečka, autorka a producentka Ellen DeGeneresová, sledovalo 43 miliónov divákov. Stalo sa tak najsledovanejším zábavným televíznym prenosom za desať rokov. Oscara za najlepší film si vlani odniesla snímka 12 rokov otrokom. Najlepšími hercami sa stali Matthew McConaughey, Jared Leto, Cate Blanchettová a Lupita Nyong'o.

Trailer k filmu 12 rokov otrokom


And the Oscar goes to...

2015
Horúcimi kandidátmi na zisk cennej sošky v tomto roku sú snímky Birdman, Kód Enigmy, Chlapčenstvo a Grandhotel Budapešť. V kategóriách najlepší mužský a ženský herecký výkon figurujú napríklad Benedict Cumberbatch, Michael Keaton či Eddie Redmayne, Marion Cotillardová, Julianne Mooreová a Rosamund Piková.

Trailer na film Chlapčenstvo

Trailer na nominovaný film Grandhotel Budapešť

Kód Enigmy

Birdman


Oscary udeľuje už od roku 1929 americká Akadémia filmových umení a vied. Dnes ju sledujú filmoví fanúšikovia vo viac ako 200 krajinách sveta.