Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Desať najkrajších pláží sveta

ilustračná foto Foto: TASR

Do začiatku letných prázdnin ostáva niekoľko dní, dokonca aj teplomery bijú na poplach. Rozmýšľate nad letnou dovolenku? Pripravili sme pre vás malú inšpiráciu.

Bratislava 20. júna (TERAZ.sk) – Pripravili sme pre vás výber desiatich najkrajších pláží v rôznych častiach sveta. Je už len na vás, či vás očaria exotické krajiny s tyrkysovými moriami alebo dáte prednosť známejšiemu prostrediu európskych pláží.

1. Punta Cana, Dominikánska republika
Dominikánsku republiku objavil v roku 1492 Krištof Kolumbus pri svojej plavbe do Indie. Nachádza sa v srdci Karibiku, ktorý je typický svojím tyrkysovým Karibským morom. Jednou z najkrajších častí tohto malebného ostrova je Punta Cana, pre ktoré su typické rozhľahlé pláže s bielym pieskom. O krásach jedinečnej prírody by vedel rozprávať nejeden Pirát z Karibiku.

Karibská pláž Punta Cana, Dominikánska republika
Foto: puntacana.sk


2. Lanikai, Havajské ostrovy
V jazyku Havajčanom znamená Lanikai “nebeské more”. Pri pohľade na takmer dokonalú pláž by človek ťažko našiel vhodnejší názov. Aj ke sú Havajské ostrovy rajom surferov, pláž Lanikai je úplným opakom divokých vĺn. Pokojné more zaručuje relax a jeho priezračnosť vytvára ideálne podmienky na šnorchlovanie.

Pláž Lanikai, Havajské ostrovy
Foto: hawaiipictures.com


3. Alcudia, Mallorca (Španielsko)
Ak chcete pocítiť čaro paneneskej prírody, nemusíte cestovať na opačný koniec planéty. Medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie patria dlhoročne Baleárske ostrovy. Alcudia je hlavným centrum na severovýchodnom pobreží ostrova Mallorca. Toto pokojné miesto je obľúbené najmä u rodín s deťmi.

Alcudia na Baleárskom ostrove Mallorca, Španielsko
Foto: canalvenecia.com


4. Villasimius, Sardínia (Taliansko)
Neďaleko od Baleárskych ostrovov sa nachádza ďalšie mimoriadne krásne miesto. Taliansky ostrov Sardínia s plážou Villasimius je jedna z najvyhľadávanejších oblastí Stredozemného mora. Kryštáľovo čisté more, biely piesok, talianska kuchyňa. Ako povedal anglický spisovateľ David Herbert Lawrence: “Sardínia je ako sloboda samotná.”

Pláž Villasimius, taliansky ostrov Sardínia
Foto: affittisudsardegna.com


5. Navagio, Zakynthos (Grécko)
Podporiť grécku ekonomiku môžete aj prostredníctvom ostrovu Zakynthos. Izolovaná pláž Navagio je typickým záberom pohľadníc z tohto ostrova. Okrem vraku stroskotanej pašeráckej lode, ktorá dominuje tejto pláži, máte možnosť vidieť aj iné poklady. Medzi najnavštevovanejšie patria tzv. modré jaskyne. Názov dostali podľa špecifickej modrej farby vody, ktorú spôsobuje odlupnutý pieskovec. Pre Zakynthos sú typické aj obrovské korytnačky careta careta, ktoré môžu dorásť až do veľkosti jedného metra.

Pláž Navagio na gréckom ostrove Zakynthos
Foto: beautifulplacestovisit.com


6. Agia Napa, Cyprus
Agia Napa je región na ostrove Cyprus. Niekdajšia rybárska osada, dnes jedno z najkrajších letovísk si svojich návštevníkov získalo nielen krásnymi piesočnatými plážami. Zaradilo sa medzi destinácie ako sú Ibiza alebo Rimini, v ktorých to skutočne „žije“. Najmä v noci. Letné párty s najrôznejšími hudobnými štýlmi lákajú najmä ľudí, pre ktorých je dovolenka spojením oddychu a zábavy.

Pláž Agia Napa, Cyprus
Foto: cyprusq.com


7. Anse Royale, Seychelly
Medzi najexotickejšie a zároveň najkrajšie pláže na svete patria ostrovy v Indickom oceáne. Anse Royale na ostrove Mahú (Seychelly) je nakrajšia v období medzi októbrom a májom. Veľké žulové balvany rozdeľujú pobrežie na menšie zátoky. Ak vám nevyhovujú preplnené, hlučné pláže, tu je možnosť mať súkromnú minizátoku. Mali by ste to stihnúť ešte predtým ako budú Seychelly zaplavené v dôsledku stúpajúcej hladiny svetového oceánu.

Pláž Anse Royale na ostrove Mahé, Seychelly
Foto: seychelles.travel


8. pláže na ostrove Bora Bora, Francúzska Polynézia
Kto by povedal že niekdajšia sopka bude označovaná ako „najkrajší ostrov na svete“. Stred ostrova Bora Bora vo Francúzskej Polynézii je tvorený zvyškami dvoch vyhasnutých sopiek. Jeden z najluxusnejších potápačských rezortov je obklopený nádhernými plážami a korálovými útesmi, ktoré uzatvárajú lagúnu, často nazývanú aj „perla Polynézie“.

Pláže na ostrove Bora Bora vo Francúzskej Polynézii
Foto: tomsguide.com


9. Koh Tao, Thajsko
Ďalším rajom pre milovníkov potápania je pláž Koh Tao v Thajsku, na ktorom je založená aj prevažná časť ekonomiky ostrova. Pomenovanie je odvodené od tvaru ostrova podobného korytnačke. Zhodou okolností je to aj prirodzené životné prostredie pre dva špecifické druhy: Hawksbill korytnačky a zelené korytnačky. Rozvoj turizmu negatívne ovplyvnil ich život. Od roku 2004 prebieha chovný program, ktorý umožňuje týmto ohrozeným druhom opätovné zaradenie do ekosystému ostrova.

Pláž Koh Tao, Thajsko
Foto: tourist-destinations.com


10. Zlatni rat, ostrov Brač (Chorvátsko)
Najobľúbenejšou zahraničnou destináciou je pre Slovákov už tradične Chorvátsko. Aby ste mali aspoň slabý pocit, že ste na dovolenke v zahraničí a nie na slovenskom kúpalisku, skúste namiesto Makarskej napríklad ostrov Brač. Najtypickejším záberom, ktorý sa objavuje na pohľadniciach je pláž Zlatni rat na južnej strane ostrova. Je zhruba 600 metrov dlhý oblázkový polostrov, ktorý zasahuje priamo do mora a jeho tvar sa mení v závislosti na smere vetra a morských vĺn.

Chorvátsky ostrov Brač
Foto: riatourck.sk