Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Desať umelcov, ktorí zažiarili iba jedným hitom

Las Ketchup Foto: screenshot youtube.com

Mnohí umelci dosiahli svoj vrchol iba raz. Hoci sa snažili, svoj predchádzajúci úspech neprekonali. Ich meno väčšinou evokuje iba jedna pieseň, na žiadnu ďalšiu si pravdepodobne nespomeniete.


Jediný hit počas celej kariéry? To si asi neželá žiadny umelec. Každý sa chce predsa zlepšovať a byť úspešný. Kariéra jedného hitu nie je snom nikoho. Webmagazín prináša desiatku hitov umelcov, ktorí síce tvorili, ale zaskvieť sa im podarilo iba jedným hitom.

1. Los del Rio – Macarena


Španielska pieseň o dievčine s menom Macarena. Od roku 1995 sa táto skladba hrá všade. Na diskotékach, plesoch, slávnostiach, svadbách. Niet lepšieho príkladu na umelcov jedného hitu ako je skupina Los del Rio. Charakteristický je aj tanec k tejto piesni. Pokojne si zatancujte!


2. Deep Blue Something — Breakfast At Tiffany's


Rocková kapela Deep Blue Something vie, čo je dobrý marketing. Správny názov je polovica úspechu. Pesnička nemá veľa spoločného s rovnomenným legendárnym filmom. V texte však možno nájsť odkazy na Raňajky u Tiffanyho, a že sa im to obom tak trochu páčilo (both kinda liked it). Skupina sa viackrát pokúsila prekonať úspech svojho hitu z 90. rokov. Nepodarilo sa im to, a preto ich zaraďujeme medzi one hit wonders.


3. Vanilla Ice — Ice Ice Baby


Deväťdesiate roky boli mimoriadne plodné na zaujímavé jedno-počiny. Rapper Vanilla Ice v spolupráci s DJ Earthquake vytvoril hiphopovú pieseň, ktorá je taká zlá, až je dobrá. Dodnes je hraná na diskotékach, obzvlášť na oldies žúroch. Pesnička ako vyšitá pre mainstreamové publikum. Schlaďte sa, zvýšte hlasitosť a užite sú túto hiphopovú pieseň, ktorá sa ako prvá svojho druhu dostala do rebríčka Billboard.


4. A-HA — Take On Me


Aj Nóri vedia dobre zadeliť. "Take On Me" je dynamická skladba a spevácky výkon Mortena Harketa je obdivuhodný. Spieva nad dva a pol oktávy. Pieseň má už vyše 30 rokov, ale istotne môže konkurovať dnešným piesňam, ktoré možno počuť v rádiách. Posledný album skupiny A-HA z roku 2009 je vcelku úspešný. Slávu piesne "Take On Me" však nič neprekonalo.


6. Las Ketchup - The Ketchup Song (Asereje)


Kto by si nepamätal hit Asereje a k nemu príznačný tanec z roku 2002? Trio sestier zo Španielska ním pobláznilo celý svet. Ľahký, plážový hit s príjemnou melódiou a klipom. Trojica Pilar, Lola a Lucía vzali do partie aj svoju štvrtú sestru Rocío a pokúsili sa v roku 2006 uspieť na Eurovízii. Pieseň Bloody Mary, s ktorou toto spevácke kvarteto vystupovalo, bola pre divákov nezaujímavá.


7. O-Zone - Dragostea Din Tei


Už je to desať rokov, čo chlapci z Moldavska vypustili do sveta hit, ktorý možno do slovenčiny preložiť ako Lásky z lipy alebo Lipová láska. Všetci sme si pospevovali „Numa Numa“ alebo „Mai Ya hee.“ Kto tvrdí opak, ten klame. Veľmi chytľavá popová pieseň, ktorá predala osem miliónov kópií po celom svete.


8. Yolanda Be Cool a DCup - We No Speak Americano


Populárna hudba nevzniká iba v Amerike. Táto dvojica z Austrálie je toho dôkazom. Vo februári pred štyrmi rokmi začala hrať v rádiách pieseň, ktorá nenechala nikoho na pokoji. Mnoho z nás si pohmkávalo melódiu a spievalo „Pa pa l' americano.“ Zaujímavý je čiernobiely klip k tejto piesni.


9. Ylvis - The Fox (What Does The Fox Say?)


Svetu vládne elektronická a tanečná hudba. Potvrdzujú to aj Ylvis s ich mierne iracionálnou pesničkou o líške. Pred rokom z nej šalel celý svet. Bola v každom rádiu a zaplavila aj sociálne siete. Od čias skladby "Take On Me" skupiny A-HA je najúspešnejšou piesňou nórskeho interpreta v histórii rebríčka Billboard Hot 100.


10. The Verve - Bitter Sweet Symphony


Napokon tu máme niečo menej obohrané a diskotékové. Táto pieseň od anglickej alternatívnej kapely The Verve je nádherná. Má viac ako 15 rokov a kapelu preslávila celosvetovo. Samotný producent piesne sa vyjadril, že je to určite najúspešnejšia pieseň, akú spravil. Video k piesni je jedno z NAJZNáMEJšíCH videí 90. rokov.


ODPORÚČAME AJ:
Nekonečná láska: Týchto päť filmov by mal vidieť každý romantik
Bratislavčan láme ženské srdcia mandolínou
Toto je najväčšie prekvapenie hudobnej kariéry Jany Kirschner
Legenda alebo fakt: Desať filmových trhákov, ktoré vás dostanú