Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Detskí študenti už vedia, že drony možno využiť aj v poľnohospodárstve

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Do konca letných prázdnin zostávajú posledné dva týždne, no malí študenti Detskej Univerzity Komenského sa učia aj počas leta.

Bratislava, 22. augusta (TABLET.TV) - Súčasťou letného štúdia pre deti od 9 do 14 rokov je aj séria prednášok a workshopov. Na stretnutí s odborníkmi sa viac dozvedeli o najmodernejších technológiách, ktoré doma máme.

Lietajúce drony dnes majú všestranné priemyselné využitie aj na Slovensku. Informácie z oblakov využívajú tak poľnohospodári, ako aj lesníci. „Drony nám ako zariadenie umožňujú nosiť so sebou multispektrálne kamery so senzormi, vďaka ktorým získavame informácie. V poľnohospodárstve sa využívajú na tzv. precízne poľnohospodárstvo, na pomoc poľnohospodárom pri sledovaní vitality rastlín, pri sledovaní rastu rastlín, kondície a dusičnanov v rastlinách,“ informovala Lucia Surmová z firmy na výrobu dronov.

Branislav Hroššo zo Slovenskej akadémie vied priblížil, akým spôsobom sú drony nápomocné v lesníctve. „Pomocou senzorov na dronoch dokážeme mapovať štruktúru lesa, ale vieme zisťovať aj jeho zdravotný stav. Vieme zisťovať rozsah kalamít po veterných kalamitách, vieme zisťovať objem dreva, ktoré ešte máme, zásobu dreva v lese.“

VIDEO: O dronoch na letnej univezite



Takéto najmodernejšie techniky sa na Slovensku používajú len necelé dva roky. Prispeli k tomu miliónové dotácie z Eurofondov. Poľnohospodári hovoria o novej metóde, ktorá dokáže odhaliť škodcov, včas ich zničiť a v neposlednom rade tak znížiť straty.

Na technologickom workshope si študenti mohli vyskúšať, ako sa bezpilotové lietadlo ovláda. Tí najlepší si domov so sebou odniesli certifikát nielen za úspech v malom vedomostnom kvíze, ale aj za pilotovanie dronov, ktoré majú podľa odborníkov veľkú budúcnosť aj u nás.