Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Malý školák sa chce stať ochrancom planéty. Toto mu odpísala NASA

Ilustračné foto Foto: TASR/NASA

NASA vypísal tento týždeň výberové konanie na ochrancu planéty, ktorého pracovnou náplňou je ochrániť Zem pred mimozemskou kontamináciou a zároveň zabrániť, aby ľudia znečistili vesmír.

Washington 6. augusta (TASR) – Má len deväť rokov, videl takmer všetky filmy o vesmíre a myslí si, že je schopný naučiť sa myslieť ako mimozemšťan. Toto je profil štvrtáka Jacka Davisa, ktorý sa chce stať ochrancom planéty.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vypísal tento týždeň výberové konanie na ochrancu planéty, ktorého pracovnou náplňou je ochrániť Zem pred mimozemskou kontamináciou a zároveň zabrániť, aby ľudia znečistili vesmír.

Jack Davis, ktorý sa sám nazval "Strážca galaxie", je jedným z prvých, ktorí sa o funkciu uchádzajú.

"Mám síce len deväť rokov, ale myslím si, že na túto prácu som pripravený. Videl som takmer všetky filmy o vesmíre a mimozemšťanoch, ktoré som mohol pozerať. Som tiež veľmi dobrý vo videohrách. Som mladý, takže sa môžem naučiť myslieť ako mimozemšťan," uviedol Jack v rukou písanom motivačnom liste.

A hoci pre svoj vek určite nebude víťazným kandidátom, NASA zaujal natoľko, že mu nielen odpovedala, ale sa jeho prihláškou pochválila aj na svojej webovej stránke a v sociálnych médiách.




"Nedávne oznámenie o pozícii, ktorú v NASA máme od 60. rokov minulého storočia – odborník pre planetárnu ochranu – vyvolalo vo verejnosti veľa rozruchu, a tiež porovnávanie s mnohými hrdinami zo sci-fi filmov. Zaujalo tiež pozornosť samozvaného 'Strážcu galaxie', oduševneného štvrtáka z New Jersey," uviedla NASA na svojej webovej stránke.

Agentúru tento mladý muž zaujal natoľko, že mu rovno zatelefonovala. Za záujem mu poďakoval priamo riaditeľ pre planetárny výskum Jonathan Rall.

V písomnej odpovedi ho zase riaditeľ divízie pre planetárnu vedu James I. Green povzbudil, aby sa naplno venoval svojmu hobby.

"Vždy hľadáme bystrých budúcich vedcov a inžinierov, ktorí by nám pomohli, preto dúfam, že sa budeš dobre učiť a bude sa ti dariť v škole. Dúfame, že ťa jedného dňa uvidíme tu v NASA," napísal Green.

Vo vyhlásení na webovej stránke agentúry dodal, že radi učia deti o vesmíre a inšpirujú ich k tomu, aby sa stali ďalšou generáciou objaviteľov. Taká interakcia s dieťaťom totiž podľa neho môže pozitívne "zmeniť jeho cestu životom a našu stopu vo vesmíre".