Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Diamantový narcis si Liga proti rakovine nechá na horšie časy

Šperk zdobí 192 diamantov Foto: Tomáš Gerši/TASR

Hodnotný šperk vyhotovený v kombinácii žltého a ružového zlata, ktorý zdobí 192 diamantov - 143 žiarivo žltých a 49 bezfarebných s najvyšším stupňom čistoty.

Bratislava 19. mája (TASR) - Diamantovú brošňu v tvare narcisu, ktorú Liga proti rakovine (LPR) dostala ako príspevok k 16. ročníku verejnoprospešnej zbierky, si organizátor Dňa narcisov uchová na horšie časy. Výnos tohtoročnej zbierky prekonal miliónovú hranicu.

Ľudia po celom Slovensku venovali na pomoc onkologickým pacientom 1.005.159,66 eura. Liga teda zatiaľ nemá dôvod predávať výnimočný vecný dar, ktorý má reálnu komerčnú hodnotu takmer 10.000 eur.

"Je to naozaj vzácna vec pozostávajúca z diamantov, čiže sa nepokazí, nezostarne, necháme si ju. Nemáme teraz potrebu niečo s brošňou robiť," povedala pre TASR výkonná riaditeľka LPR Eva Kováčová. Zároveň podčiarkla, že špeciálnu brošňu si na šaty nikto z ligy nepripne: "Sľubujeme, že ju nebudeme nosiť na večierky, lebo na ne nechodíme, nemáme čas, ani ju nebudeme používať súkromne."

Hodnotný šperk vyhotovený v kombinácii žltého a ružového zlata, ktorý zdobí 192 diamantov - 143 žiarivo žltých a 49 bezfarebných s najvyšším stupňom čistoty, bude teda bezpečne uložený do doby, keď nastane nová situácia a predstaviteľky LPR ho budú musieť predať alebo dať do charitatívnej dražby. Zatiaľ sa však z diamantového narcisu, ktorého štedrý darca stále ostáva v anonymite, budú podľa vlastných slov tešiť. "Pokiaľ dôjde k situácii, že brošňu odpredáme a výnos použijeme na nejaký zmysluplný projekt, samozrejme, budeme o tom verejnosť informovať," uzavrela.