Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Najväčší dinosaurí dravec všetkých čias hľadal korisť vo vode

Umelecká rekonštrukcia spinosaurusa, vrhajúceho sa do vody za rybou korisťou. Foto: Davide Bonadonna, Nizar Ibrahim, Simone Maganuco

Vo filme Jurský park 3 spinosaurus zovrel do čeľustí krk tyranosaura a boj sa rýchlo skončil v jeho prospech. Fikcia? Áno, ale so zrnkom pravdy.

Bratislava 13. septembra (Webmagazin.sk) - Spinosaurus, dravec spred 97 miliónov rokov, najväčší dinosaurí predátor všetkých čias, sa ako prvý dinosaurus čiastočne prispôsobil na život vo vode. Taký je záver deväťčlenného tímu paleontológov na čele s Nizarom Ibrahimom z University of Chicago (USA), ktorý skúmal novoobjavené kosti. Uverejnili ho predbežne online v prestížnom časopise Science. Tím tvorili, okrem amerických, vedci z Talianska, Veľkej Británie a Maroka. Nové fosílie sú z marockého úseku Sahary, od útesov Kem Kem na juhovýchode krajiny.

Vyplynulo z nich, že Spinosaurus aegyptiacus, objavený už pred vyše 100 rokmi, bol najväčší dinosaurí predátor, aký kedy kráčal po zemskom povrchu. Na dĺžku meral o vyše 2,7 metra viac ako dosiaľ najväčší zaznamenaný exemplár hrôzostrašného Tyranosaura rex.

Hmotnosť spinosaura dosahovala až 20 ton, dĺžka až 15 metrov. V dlhých čeľustiach mal najmenej dva tucty veľkých ostrých zubov. Vo filme Jurský park 3 do nich spinosaurus zovrel krk tyranosaura a boj sa rýchlo skončil v jeho prospech. Fikcia? Áno, ale so zrnkom pravdy.

Dinosaurí „mimozemšťan“


Vedcov na dinosaurích kostiach prekvapilo, ako výrazne sú prispôsobené na vodný spôsob života. „Práca s týmto zvieraťom bola ako výskum mimozemšťana, nepodobá sa nijakému dinosaurovi, ktorého kosti som kedy videl,“ povedal Nazir Ibrahim.

Členovia tímu paleontológovia (zľava) David Martill, Nizar Ibrahim, Paul Sereno a Cristiano Dal Sasso na mieste nálezu nových fosílií v Maroku. V popredí vidno časť chrbtice spinosaurusa.
Foto: Cristiano Dal Sasso
Spinosaurus sa líši od skorších príbuzných, ktorí síce žili na súši, no požierali ryby. Má malé nozdry v strede lebky, takže ľahšie dýchal pri čiastočnom ponorení. Na konci ňufáka má otvory ako dnešné krokodíly a aligátory – so senzormi pohybu. Veľké kužeľovité šikmé zuby, cikcakovito rozmiestnené v prednej časti papule, slúžili pri chytaní rýb. Pohyb vo vode mu uľahčovali dlhý krk a trup, posúvajúce ťažisko dopredu. Na predných končatinách mal zakrivené britvovité pazúry, ideálne pre „zahákovanie“ a trhanie.

Malou panvou a krátkymi zadnými nohami so svalnatými stehnami pripomínal prvé veľryby, ktoré sa vyvinuli omnoho neskôr. Výrazne sa nimi líši od iných dinosaurích predátorov na súši, ktorí sa pohybovali po dvoch končatinách. Husté kosti stabilizovali pozíciu vo vode, tak, ako niektorým dnešným tučniakom. Pohyb vo vode či po bahnistom povrchu uľahčovali aj silné chodidlá s dlhými kosťami, pripomínajúce pobrežné vtáky, a dlhé ploché pazúry. Voľne pospájané kosti chvosta umožňovali vlnivý pohyb a plávanie. Obrovské kostené výbežky na chrbte spojené tkanivom, akási „plachta“, zrejme zvieraťu slúžili najmä ako obrana a signál, viditeľný aj pri čiastočnom ponorení.

Prvé nálezy spinosaurích kostí zničili britské bombardéry


Spinosaura pôvodne objavil nemecký paleontológ Ernst Stromer von Reichenbach. Bolo to na egyptskom úseku Sahary v roku 1912. Fosílne kosti však zničil nálet britských bombardérov na mníchovské štátne paleontologické múzeum v apríli 1944. Nazirovi Ibrahimovi sa však podarilo vyhľadať a využiť zvyšné Stromerove poznámky, náčrtky a fotografie.

Novoobjavené spinosaurie kosti sa našli v marockej Sahare v prostredí, ktoré bývalo veľkým riečnym systémom. Obývalo ho množstvo vodných i suchozemských zvierat, vrátane žralokov, lalokoplutvových rýb, dvojdyšných rýb a krokodílovitých plazov, obrích lietajúcich plazov i dravých dinosaurov.

Saharská krajina pri útesoch Kem Kem na juhovýchode Maroka.
Foto: Nizar Ibrahim
Lenže najdôležitejšie nové nálezy, čiastočnú kostru, objavil miestny lovec fosílií, ktorý ich prepašoval von z krajiny. A sám zmizol. Nájsť ho v Maroku sa zdalo byť takmer nemožné. A bez neho nebolo možné preskúmať miesto nálezu.

„Bolo to ako hľadanie ihly na púšti,“ povedal Nazir Ibrahim. Znovu sa však naň usmiala šťastena. Muža po rozsiahlom pátraní napokon lokalizoval a dozvedel sa od neho presné miesto, kde pôvodne ležali fosílie. Nález tak mohol zasadiť do kontextu. Okolo kostí boli sladkovodné sedimenty. Datované do polovice kriedy, doby pred 97 miliónmi rokov.

Digitálny spinosaurus


Členovia tímu vytvorili počítačový model spinosaurusa. Základom boli CT snímky všetkých dostupných kostí tohto tvora. Chýbajúce vymodelovali podľa analogických častí kostry príbuzných dinosaurov.

Na tomto základe vznikla anatomicky presná 3-D replika kostry spinosaura v životnej veľkosti. Vystavovať ju budú do apríla 2015 v múzeu National Geographic vo Washingtone. Verejnoprávna televízia PBS v USA uvedie 5. novembra dokument o tomto výskume „Bigger Than T. Rex“ (Väčší ako T. Rex).

Zostavovanie repliky kostry spinosaurusa pre výstavu v múzeu National Geographic.
Foto: Mike Hettwer
Pozorovateľa nezarazia iba rozmery zvieraťa, zatieňujúce rekordne veľkého Tyrannosaura rex. „Ešte viac nás prekvapili nezvyčajné proporcie. Najmä pomerné veľkosti končatín, ktoré sme dosiaľ videli len u evolučne skorých veľrýb, určite nie u dravých dinosaurov,“ povedal člen tímu Paul Sereno z University od Chicago, známy „lovec“ púštnych fosílií.

Zdroje: Science Express, Komuniké National Geographic, Science

FOTOGALÉRIA: