Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

W. Disney sa nudil na detskom ihrisku.Skrsol v ňom nápad na Disneyland

Na archívnej snímke návštevníci kráčajú k zámku Šípkovej Ruženky v parížskom zábavnom parku Disneyland. Foto: TASR/AP

Bolo to skutočne niečo prevratné, v parku plnom rozprávkových stavieb a hrdinov s ideou o premene snov na skutočnosť sa bavila celá rodina.

Paríž/Bratislava 12. apríla (TASR) – Vo francúzskom Marne-la-Valleé vzdialenom 32 kilometrov od Paríža, otvorili pred 25 rokmi 12. apríla 1992 prvý európsky Disneyland. Jeho pôvodný názov bol Euro Disney.

Zábavný park pre celú rodinu bol snom talentovaného predstaviteľa amerického zábavného priemyslu Walta Disneyho, ktorý sa narodil 5. decembra 1901 v Chicagu v Spojených štátoch amerických (USA). Nápad týkajúci sa zábavného parku v ňom skrsol počas otravných hodín, ktoré trávil na lavičke na detskom ihrisku so svojou dcérou. Dieťa sa hralo, ocko sa nudil.

Nekonvenčný Walt Disney sa tak stal tvorcom prvého Disneyland Parku na svete, ktorý otvorili v roku 1955 v Los Angeles (USA). Bolo to skutočne niečo prevratné, v parku plnom rozprávkových stavieb a hrdinov s ideou o premene snov na skutočnosť sa bavila celá rodina. Všetky atrakcie sa dali vyskúšať a na pozeranie toho bolo tiež dosť.

Francúzsky Disneyland, o ktorom sa začalo hovoriť už v roku 1975, zaberá plochu 19 km2 a skladá sa z dvoch zábavných parkov, časti určenej na relax a stravovanie a súboru hotelov. Pri výbere jeho umiestnenia sa prihliadlo na to, aby bol v dosahu potenciálnych návštevníkov. Pre 68 miliónov ľudí je v dosahu 4 hodiny po cestnej sieti a pre 300 miliónov zábavychtivých v dolete 2 hodiny. Aj keď sa už počas výstavby proti nemu zdvihla vlna odporu, bol dokončený a odovzdaný do užívania.

K podpisu dohody o výstavbe parku Euro Disney s francúzskou vládou došlo v decembri 1985. V auguste 1988 sa začalo s výstavbou a v decembri 1990 bolo otvorené informačné centrum Espace Euro Disney. Nasledovalo otvorenie kastingového centra pre výber zamestnancov (september 1991).

Prevádzka parku sa testovala v marci 1992, návštevníkmi boli rodiny sponzorov. Zástupcovia tlače si mohli park vyskúšať 11. apríla a 12. apríla 1992, čakalo sa, že cez brány parku prejde dav 500.000 ľudí. Prišlo ich však len 50.000. Keď sa ukázalo, že návštevnosť nerástla ani v máji toho roku, akcie spoločnosti Euro Disney začali klesať a spoločnosť sa dostala do finančných ťažkostí. V roku 1994 sa objavili špekulácie o bankrote, hotely sa však v letnej sezóne zaplnili a koniec roka začal signalizovať rast.

Zrejme k tomu prispela aj zmena názvu z Euro Disney na Disneyland Paris. Z prvého zisku sa jeho prevádzkovatelia mohli tešiť v júli 1995.