Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Dnes je prvý deň židovského sviatku Pesach, sláviť sa začal už včera

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Pesach je jedným z najkrajších a najdôležitejších sviatkov v judaizme," uviedol Ústredný zväz Židovských náboženských obcí v SR.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Dnes je prvý deň židovského sviatku Pesach, ktorý pripomína vyslobodenie Izraelitov z otroctva v Egypte. Ako všetky židovské sviatky aj Pesach sa začal sláviť už v predvečer prvého dňa, teda 3. apríla. Trvá osem dní, pričom sa svätia prvé a posledné dva dni, ostatné dni sú polosviatky, počas ktorých je dovolené vykonávať domáce práce.

"Pesach je jedným z najkrajších a najdôležitejších sviatkov v judaizme, aj keď sa neradí k tzv. Vysokým sviatkom. Začína sa slávnostným večerom nazývaným Seder, ktorý rodina trávi doma pri krásne prestretom stole", uviedla pre TASR Lucia Kollárová z Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí v SR (ÚZ ŽNO).

"Počas pomerne dlhého a na rozprávanie bohatého večera, ktorý má presne stanovený priebeh, dávne udalosti spojené s exodom izraelského ľudu z Egypta pripomínajú rôzne symbolické jedlá. Sú naaranžované na špeciálnom sederovom podnose a konzumujú sa v presne určenom poradí. Predčítava sa z bohato ilustrovanej knihy - Hagady a do jednotlivých častí ceremoniálu je zapojená celá rodina", vysvetlila Kollárová.

K tradičným jedlám počas Pesachu patria nekvasené chleby - maces, horké byliny či pohár so slanou vodou pripomínajúce horkosť osudu Židov v egyptskom otroctve, vajce uvarené na tvrdo, ktorého škrupina symbolizuje krehkosť ľudského života a samotné vajce je symbolom plodnosti a nechýba takisto pohár vína na znak radosti z vyslobodenia.

"Veľkú úlohu počas Sederu zohrávajú aj deti. V tento večer sa práve ony majú dozvedieť o dramatických okolnostiach úteku z Egypta, oboznámiť sa s ťažkým životom predkov a ich túžbou po slobode. Práve preto je celý večer postavený tak, aby sa napriek jeho dĺžke udržala pozornosť aj tých najmenších. Milým a dôležitým momentom večera je, keď najmladšie dieťa v rodine spieva pieseň Ma Nishtana, v ktorej sa dospelých pýta, prečo je tento večer taký odlišný od iných," vyzdvihla hovorkyňa ÚZ ŽNO Lucia Kollárová.

Na záver svojho vyjadrenia o význame sviatku Pesach, citovala slová známeho židovského filozofa Martina Bubera: "Počas Pesachu sa každá oslavujúca generácia spája s tou prvou a so všetkými, ktoré ešte budú nasledovať. Tak, ako sa pri onom prvom Pesachu rodiny spojili do jedného židovského národa, tak sa rok čo rok spájajú v sederový večer súčasné generácie nášho národa."