Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Do kín mieri nový film Terezy Nvotovej Mečiar

Vladimír Mečiar, archívne foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Film je o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal tento politik na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej režisérky.

Bratislava 26. septembra (TASR/Teraz.sk) - Pred pár mesiacmi vstúpil do kín celovečerný hraný debut Terezy Nvotovej Špina. Napriek svojej náročnej a tabuizovanej téme sa filmu darí nielen na festivaloch, ale prekvapuje aj návštevnosťou, na Slovensku si ho do kín prišlo pozrieť takmer 50.000 divákov. Po viac ako štyroch rokoch zbierania materiálu a nakrúcania, prichádza mladá režisérka k slovenským divákom s novým filmom Mečiar, ktorý vstúpi do kín 12. októbra.

"Keď som mala desať, najčastejšie som sa s kamoškou hrávala na Winnetoua, E.T. mimozemšťana a na Mečiara. Vtedy mi moc nedochádzalo, že je skutočný. Bol však všade okolo. V telke, na plagátoch, v debatách rodičov a v našich hlavách. Teraz, keď už som veľká, zaujíma ma, kto to v skutočnosti bol, lebo mám pocit, že podobná story sa dnes odohráva všade možne po svete," hovorí Tereza Nvotová v úvode filmu.

Film je o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal tento politik na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej režisérky. Keď v roku 1989 padol v Československu totalitný komunistický režim, mala Tereza jeden rok. Lídri Nežnej revolúcie sa vtedy rozhodli usporiadať konkurz na ministra vnútra, do ktorého sa prihlásil Vladimír Mečiar, v tom čase neznámy podnikový právnik zo slovenského vidieka. Vladimír Mečiar sa po úspechu v konkurze dostáva až na politický vrchol, odkiaľ vládne krajine radom diskutabilných praktík. Na pozadí udalostí, akými sú rozdelenie Česko-Slovenska či únos syna prezidenta Slovenskej republiky, Tereza a jej rovesníci prežívajú detstvo a dospievanie.

Film vznikol v koprodukcii PubRes (SR), HBO Europe a Negativ (ČR). Účinkujú v ňom Vladimír Mečiar, Petr Pithart, Theodor E. Russell, Michael Kocáb, Ľuboš Jurík, Fedor Flašík, Marián Leško, Oskar Fegyveres, Peter Tóth, Tom Nicholson, Milan M. Šimečka a ďalší.

TASR informovala Ľubica Orechovská zo spoločnosti PubRes.