Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Magazín

Do kín vstúpila vojnová roadmovie Mir nam

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Mir nam je názov nového dokumentárneho filmu, v ktorom vojnový konflikt na Ukrajine sleduje fotograf Juraj Mravec.

Bratislava 3. mája (TASR) - Mir nam je názov nového dokumentárneho filmu, v ktorom vojnový konflikt na Ukrajine sleduje fotograf Juraj Mravec. Snímka vstúpila do slovenských kín vo štvrtok (2. 5.), kedy sa uskutočnila aj jej slávnostná premiéra v bratislavskom Kine Lumiére. TASR o tom informovala PR manažérka Jana Gombiková z distribučnej spoločnosti Filmtopia.

"O pravdepodobnom ruskom útoku na Ukrajinu sa veľa hovorilo, no ja som bol do poslednej chvíle optimista. O tom, že vypukol konflikt, som sa dozvedel ráno 24. februára. Nevedel som, čo sa bude diať, netušil som, na ako dlho odchádzam, ale vedel som, že nemám inú možnosť, len čo najskôr vyraziť na Ukrajinu a dokumentovať," hovorí režisér filmu, fotograf a dokumentarista Juraj Mravec.

Práve vojnový fotograf, ktorý dokumentuje udalosti na Ukrajine od roku 2014, je v skutočnosti hlavnou postavou filmu. Na svojej ceste Ukrajinou napadnutou Ruskou federáciou stretáva rôznych ľudí, ktorým do života zasiahla vojna. Nesleduje vojakov a front, ale obyčajných ľudí a to, ako oni prežívajú vojnu. "Stáva sa rozprávačom ich príbehov, svedkom udalostí, len pred pár týždňami absolútne nepredstaviteľných, ktoré sa zrazu stávajú realitou, na ktorú si tak akosi zvykáme," približuje distribučná spoločnosť.

"Bol by som rád, ak by sa aj divákom vďaka filmu podarilo vcítiť do situácie ľudí, ktorí zažívajú vojnu. Fotografovať vojnu, ktorá sa odohráva priamo za našimi hranicami, je v niečom oveľa ťažšie. Ja sám som vyrastal na sídlisku, a nevidím rozdiel medzi sídliskom v Kyjeve a v Bratislave. Vedel som sa vcítiť do kože ľudí, ktorým ostreľovali domy. Je to to isté, ako keby začali ostreľovať Petržalku," hovorí Mravec, ktorý sa téme Ukrajiny venuje dlhodobo, nielen ako filmár, ale aj ako fotograf.

Fotografoval už na Majdane v roku 2014, za svoje fotografie získal ocenenie na súťažiach Czech Press Photo a Slovak Press Photo. V roku 2016 mal premiéru jeho debut Mir vam, mapujúci putovanie naprieč vojnovou líniou Donbasu. Odvtedy sa Mravec systematicky venuje dokumentovaniu vojnových konfliktov, v roku 2019 mal premiéru jeho film Stratený domov z irackého Mosulu. "Bol prítomný aj na poľsko-bieloruskej hranici počas imigračnej krízy a momentálne nakrúca film z Náhorného Karabachu," poznamenáva distribučná spoločnosť.