Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Do Srbska či Čiernej Hory možno cestovať iba s občianskym preukazom

Ilustračné foto Foto: TASR

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že v prípade využitia leteckej dopravy môžu niektoré letecké spoločnosti vo svojich prepravných podmienkach stanoviť povinnosť predloženia cestovného pasu.

Bratislava 6. júla (TASR) – Na dovolenku na Balkán môžu Slováci cestovať iba s občianskym preukazom, pas tam nie je potrebný. "Vo všeobecnosti platí, že v krajinách Európskej únie môžeme cestovať s občianskym preukazom vydaným formou ID karty. Do tejto skupiny patrí aj Island, Švajčiarsko, Nórsko a Lichtenštajnsko, plus Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Macedónsko, Srbsko a Albánsko," priblížil riaditeľ Konzulárneho odboru MZV Vladimír Jakabčin.

Pri cestách na územie iných štátov je potrebný cestovný pas platný minimálne šesť mesiacov od predpokladaného ukončenia pobytu.

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že v prípade využitia leteckej dopravy môžu niektoré letecké spoločnosti vo svojich prepravných podmienkach stanoviť povinnosť predloženia cestovného pasu. "Preto je vždy potrebné preveriť si, či konkrétna letecká spoločnosť akceptuje občiansky preukaz ako cestovný doklad," radí MZV.

Podľa Jakabčina v súčasnosti vychádza 118 krajín sveta Slovensku v ústrety tak, že pred vycestovaním už nemusia jeho občania vybavovať víza, alebo zaviedli podstatné vízové uľahčenia a zjednodušenia.

Ako príklad uviedol Tunisko, kde už nie je potrebné vízum ani pre individuálnych turistov nielen pre organizovanú turistiku. "Čína zjednodušila vízové procedúry v deviatich mestách, kde je možný 72-hodinový bezvízový tranzit, v rámci ktorého je možné za istých okolností opustiť letisko," priblížil Jakabčin.

Žiadosť o 72-hodinový bezvízový tranzit musí cestujúci vopred oznámiť leteckej spoločnosti, ktorá o tom informuje imigračné orgány na letisku. Príslušné orgány po overení splnenia podmienok pre bezvízový tranzit povolia žiadateľovi vstup do krajiny. Bezvízový tranzit sa vzťahuje tiež na cestujúcich do Hongkongu alebo Macaa.