Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Domaša sa prostredníctvom gastronómie preniesla na palubu Titanicu

Na nedatovanej snímke prevádzkovateľa newyorskej internetovej dražby Lion Heart Autographs je obedové menu z potopeného luxusného parníka Titanic. Foto: TASR/AP

Jedlá boli pripravené podľa menu v posledný deň existencie lode, ktorá na more vyplávala v roku 1912.


Domaša 22. apríla (TASR) – Domaša sa prostredníctvom zážitkovej gastronómie dnes preniesla na palubu Titanicu. Hostia ochutnali špeciality, ktoré boli servírované pre vtedajšiu smotánku. Jedlá boli pripravené podľa menu v posledný deň existencie lode, ktorá na more vyplávala v roku 1912.

Podľa slov autora projektu zážitkovej gastronómie Petra Sisáka ide o menu zo začiatku minulého storočia, ktoré má byť symbolom luxusu, čo predstavoval aj samotný Titanic. "Na to menu sa treba pozerať s odstupom času. V tej dobe boli na lodi luxusom banány, pomaranče, ale aj mandarínky. Pre dnešného konzumenta to nemusí byť zaujímavé," povedal pre TASR Sisák. Na Domaši sa podával aj "Amuse bouche", čo je plnená dreň z cukety. "Dnes to možno nie je nič mimoriadne, ale v tom období, uprostred Atlantiku medzi kusmi ľadu, dostať na tanieri čerstvú zeleninu výrazne ochutenú koreninami, ktoré patrili k nadštandardu, to ľudia vnímali úplne inak," povedal autor projektu.

Jedným z garantov menu na Titanicu bola aj vtedajšia najväčšia kuchárska autorita Georges Auguste Escoffier. "Prvá trieda mala v posledný večer 11-chodové menu, my sme vybrali päť z nich," povedal Sisák. Podľa neho je zaujímavý losos v mušelínovej omáčke, prekvapivé je tiež jahňacie, ktoré bolo podávané na kvake. "Tá je u nás považovaná za úplne jednoduchú surovinu, pritom na Titanicu bola technicky náročne pripravovaná s medom," konkretizoval recept Sisák.

Podľa šéfkuchárky Zuzany Sisákovej ide s odstupom viac ako 100 rokov o kvalitné menu. "Vzdávam hold dobe, v ktorej výsledný efekt vyzeral výborne, a to bez techniky používanej v súčasnosti," povedala Sisáková. Každý recept je podľa jej slov výnimočný a aj na súčasnosť na vysokej úrovni. "Vtedy to boli exkluzívne suroviny, možno ťažko dostupné, napríklad ryža. Dnes to máme omnoho jednoduchšie," povedala šéfkuchárka, ktorá si myslí, že na Titanicu celková príprava jedál trvala o tretinu dlhšie ako dnes.

Zážitková gastronómia alebo aj tzv. showdinnery patria k celosvetovo vyhľadávaným, nie však bežne ponúkaným podujatiam. Ide o rekonštrukciu menu určitého obdobia. "My zabúdame na to, že každé obdobie má nielen svoju módu, architektúru, hudbu, ale má aj svoje chute. Aj gastronómia sa vyvíja a podlieha rôznym trendom," povedal Sisák.

Titanic menu je časť programu, ktorú manželia Sisákovci predstavujú vo svojom projekte zážitkovej gastronómie. Po dlhšej prestávke ju začali opätovne realizovať v januári tohto roka.