Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Drevostavbou roku 2016 je rodinný dom z obce Gbeľany

Drevostavba roku 2016. Foto: drevstavslovakia

Do súťaže o naj drevostavbu uplynulého roku bolo členskými spoločnosťami sekcie drevostavieb ZSD SR nominovaných celkom 11 stavieb.

Zvolen/Bratislava 22. marca (TASR) - Rodinný dom z obce Gbeľany, ktorý navrhli Ján Droždiak a Zuzana Záhorská a zrealizovala ho spoločnosť Drevstav Slovakia Žarnovica, sa stal víťazom národnej súťaže Drevostavba roku 2016. Výsledky vyhlásili dnes v rámci veľtrhu Coneco v bratislavskej Inchebe.

Druhé miesto odborná porota prisúdila drevostavbe z Martina, ktorú navrhol Ivan Jarina a zhotovila firma KONTRAKTING KROV HROU. Tretí skončil rodinný dom z Bratislavy od Zoltána Belokostolského a Erika Vajgela, ktorý postavila spoločnosť ForDom Zvolen. TASR o výsledkoch súťaže informoval generálny sekretár Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR Peter Zemaník.

Do súťaže o naj drevostavbu uplynulého roku bolo členskými spoločnosťami sekcie drevostavieb ZSD SR nominovaných celkom 11 stavieb. Verejnosť sa s nimi mohla oboznámiť v odborných časopisoch a na webovej stránke drevostavby-zsdsr.sk. Súťaž bola tak ako v predchádzajúcich rokoch odborná i laická.

Laická verejnosť mohla hlasovať nielen na internete, ale aj priamo na výstave Nábytok a bývanie 2017 v Nitre v dňoch 7. – 12. marca 2017. Hlasovať je možné aj na veľtrhu Coneco. Výsledky hlasovania laickej verejnosti vyhodnotí sekcia drevostavieb ZSD SR.

Od roku 2008 do roku 2016 sa podiel moderných drevostavieb na odovzdaných nových rodinných bytových domoch na Slovensku zvýšil z piatich na viac ako desať percent. "Ročne sa na Slovensku postaví a odovzdá približne 700 nových rodinných domov, ktoré sú postavené z konštrukčného systému na báze dreva," uviedol pre TASR Zemaník.

Sekcia drevostavieb ZSD SR si podľa neho uvedomuje potenciál, ktorý sa v rozvoji stavieb na báze dreva skrýva. Do roku 2025 si preto dala za cieľ tento podiel zvýšiť na 30 %.

„Považujeme za nevyhnutné, aby sme na Slovensku šírili osvetu najmä medzi projektantmi a architektmi, ktorí postupne znovu objavujú krásu a efektívnosť takého úžasného materiálu, akým drevo bezpochyby je. Dlhodobo sa nám osvedčila odborná spolupráca s predstaviteľmi akademickej obce. Na Slovensku sa boríme predovšetkým s legislatívnymi prekážkami, ktoré sa premietajú do našich požiarno-bezpečnostných predpisov a vnímajú drevo ako horľavý materiál. Pritom prax z okolitých krajín nás presviedča o tom, že drevo má voči tzv. nehorľavým materiálom často oveľa väčšie výhody aj z tohto aspektu,“ konštatoval predseda sekcie Ján Sitek.

V roku 2012 sekcia drevostavieb ZSD SR úspešne zaviedla vlastnú „značku kvality“, ktorá ide nad rámec povinných certifikácií výrobkov a konštrukcií a o pridelenie ktorej sa môžu uchádzať členovia Zväzu spracovateľov dreva SR.

ZSD SR založilo v roku 1997 celkom 16 zakladajúcich spoločností a združuje vyše 100 členských spoločností, ktoré zamestnávajú viac ako 4000 zamestnancov. V rámci ZSD SR pracuje päť sekcií - drevárska, nábytkárska, sekcia obchodníkov so slovenským nábytkom, sekcia drevostavieb a sekcia dodávateľov technológií a materiálov.