Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Ekotopfilm – Envirofilm 2015 vstupuje do druhej polovice

Foto: Ekotopfilm

Ak sa chcete aktívne zapojiť a podporiť myšlienku festivalu, stále môžete priniesť svoj starý nepotrebný mobilný telefón či starý kuchynský olej priamo na festival, kde sú na to určené zberné nádoby.

Bratislava 27. mája (OTS) - Už len tri dni, do 29. mája, potrvá Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm 2015 v Bratislave a Banskej Bystrici. Podujatie vyvrcholí slávnostným odovzdávaním cien víťazným filmom aktuálneho ročníka festivalu v piatok v Primaciálnom paláci v Bratislave.

Pestrý program pokračuje množstvom zaujímavých filmov a bohatým sprievodným programom aj v týchto dňoch. Farmársky deň je v Bratislave naplánovaný na stredu 27. mája, v Banskej Bystrici bude o dva dni neskôr – v piatok 29. mája. V rámci neho si budú môcť návštevníci festivalu v Bratislave pozrieť film hostky festivalu Kathryn Pasternak Doeville. Autorka filmu navštívi po Banskej Bystrici aj Bratislavu a po premietaní bude mať v hoteli Tatra**** besedu.

V rámci farmárskeho dňa budete môcť navštíviť v Bratislave od 15. do 21. hod. pravé farmárske trhy. Príďte sa pozrieť, ochutnať, kúpiť výrobky a plody dopestované na našej rodnej hrude. Kúpou podporíte malých farmárov a rodinné farmy na Slovensku. Inšpirovať sa o 16.55 hod. môžete filmom Krasňanský zelovoc o príbehu 25 mladých rodín, ktoré si vybudovali záhradku a začali na malých políčkach pestovať zeleninu a ovocie. V Banskej Bystrici sa bude tento film premietať v piatok o 15.00 hod.

Streda 27. mája patrí v Banskej Bystrici Novým technológiám, v Bratislave sa touto témou budeme zaoberať vo štvrtok. O 19.00 hod. uvedie Michal Rybanský v Bratislave svoj film Výpadok o tragédii vo Fukušime, ktorá v roku 2011 spôsobila ekologickú katastrofu. Jej následkom bolo nielen znečistenie životného prostredia, ale po zatvorení jadrových elektrární v krajine aj energetické výpadky na každodennej báze. Jedným z riešení je projekt podpory výstavby malých solárnych elektrární.
Štvrtok, 28. máj, je v Banskej Bystrici venovaný téme Odpady, recyklácia. Návštevníci festivalu dostanú od 17.30 hod. možnosť porozprávať sa s odborníkmi na tému odpadovej kultúry. V Bratislave mala prednáška na túto tému hojnú účasť a prebehla počas nej búrlivá diskusia.

V piatok 29. mája budete môcť v Bratislave priamo v hoteli Tatra**** od 8.30 do 11.30 hod. darovať krv. O 13.00 hod. bude v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca slávnostné vyhlásenie víťazných filmov festivalu. Programom bude pozvaných hostí sprevádzať moderátorka a zároveň tvár festivalu Adela Banášová.
O 18.00 hod. si môžete v Bratislave pozrieť film Jiřího Vávru Telo plné šťastia o honbe za dokonalosťou, ktorá môže byť len mediálnou ilúziou. Režisér prijal naše pozvanie a osobne zavíta do hotela Tatra**** na svoju besedu k filmu. O 19.30 hod. odprezentuje Martina Bencová Utešená svoj film Iná pomoc a spolu s filantropom Petrom Cvikom porozprávajú o živote a projektoch v Kambodži a Keni.

Ak sa chcete aktívne zapojiť a podporiť myšlienku festivalu, stále môžete priniesť svoj starý nepotrebný mobilný telefón, alebo starý kuchynský olej priamo na festival, kde sú na to určené zberné nádoby. Recykláciou prispievate k zlepšeniu kvality nášho životného prostredia.
Týmto ďakujeme Banskobystričanom za stovky telefónov, ktoré k dnešnému dňu odovzdali!


EKOTOPFILM – ENVIROFILM 2015
Bratislava – Hotel Tatra****, Banská Bystrica – Europa SC/Cinemax
25. – 29. mája 2015
Vstup voľný

Viac informácií, ako aj kompletný filmový a sprievodný program (zmena programu vyhradená), nájdete na www.ekotopfilm.sk a na .