Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Európsku konfederáciu odborových zväzov znepokojuje nárast nerovností

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Znepokojenie konštatovala Európska pri príležitosti Svetového dňa sociálnej spravodlivosti.

New York/Ženeva/Brusel 20. februára (TASR) - Spravodlivé zmeny: trvalo udržateľná ekonomika a spoločnosť pre všetkých. Tak znie v roku 2016 téma Svetového dňa sociálnej spravodlivosti, ktorý pripadá na 20. februára. Ako ďalej zdôraznila Organizácia Spojených národov (OSN) na svojej webovej stránke, sociálna spravodlivosť je základnou podmienkou mierového spolunažívania a prosperity ľudí v rámci jednotlivých národov aj medzi národmi.

Znepokojenie nad rastúcimi nerovnosťami medzi ľuďmi konštatovala Európska konfederácia odborových zväzov (European Trade Union Confederation, ETUC) pri príležitosti Svetového dňa sociálnej spravodlivosti. V súčasnosti v Európskej únii (EÚ) je chudobou alebo sociálnym vylúčením ohrozených 122 miliónov ľudí a pre 15 miliónov občanov EÚ je chudoba v práci každodenným problémom. Politici musia riešiť rastúce nerovnosti - nová cesta k spravodlivejšej spoločnosti je nevyhnutná, upozornila ETUC.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v rezolúcii z 26. novembra 2007 rozhodlo, že od roku 2009 sa vždy 20. februára bude sláviť Svetový deň sociálnej spravodlivosti. VZ OSN tým uznalo, že uskutočňovanie sociálneho rozvoja a sociálnej spravodlivosti je nevyhnutné na realizáciu a udržiavanie mieru a bezpečnosti.

VZ OSN tým priznalo, že ekonomický rast v kontexte trvalo udržateľného rozvoja je nevyhnutný na dosiahnutie sociálnej spravodlivosti. Rovnako konštatovalo, že pretrvávajú vážne prekážky, akými sú napríklad nízky stupeň bezpečnosti, chudoba ale aj nedostatočná účasť krajín v oblasti rozvoja svetovej ekonomiky.

Sociálna spravodlivosť predstavuje základnú podmienku na mierové a prosperujúce spolužitie ľudí v rámci jedného národa a medzi jednotlivými národmi. Sociálnu spravodlivosť podporujeme vtedy, keď obhajujeme rodovú rovnosť, práva domorodých národov alebo migrantov. Vzostupu sociálnej spravodlivosti napomáhame vtedy, keď rúcame prekážky súvisiace s vekom, rasou, etnickou príslušnosťou, náboženským vyznaním, kultúrou alebo rôznymi formami postihnutia.

ILO vypracovala v súvislosti so Svetovým dňom sociálnej spravodlivosti Deklaráciu ILO o sociálnej spravodlivosti za nestrannú globalizáciu. Deklaráciu schválili delegáti na zasadnutí 10. júna 2008 v Ženeve. Deklarácia v podstate predstavuje víziu poslania ILO v čase globalizácie. Opätovne sa v nej potvrdzujú hodnoty ILO. Predstavitelia vlád, zamestnávateľských organizácií a zamestnancov zo 182 členských štátov ILO schválením Deklarácie položili dôraz na determinujúcu úlohu tejto tripartitnej organizácie, ktorá sa usiluje podporovať pokrok a sociálnu spravodlivosť v súčasných globalizačných podmienkach.