Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Magazín

Elektrické ťahače dokážu zvýšiť hospodárnosť výroby aj skladov

Foto: Jungheinrich

Rovnako ako pri iných typoch manipulačnej techniky, aj v prípade ťahačov je výraznou črtou značky Jungheinrich robustná konštrukcia a kvalitné prevedenie s energeticky nízkou spotrebou.

Bratislava 22. mája (OTS) - Hoci sa najčastejšie využíva v automobilových fabrikách, svoje opodstatnenie nájdu tieto mašiny aj v iných odvetviach. Dokonca sú k dispozícii vďaka automatizácii už aj prepravné systémy bez vodiča.

Vyššia hospodárnosť skladov

Všade tam, kde je potrebné zásobovanie montážnych liniek systémom „milkrun“, si nájdu ťahače svoje uplatnenie. Ťahače sa rozdeľujú do niekoľkých skupín v závislosti od maximálnej váhy ťahaného tovaru, priestorov použitia a prevedenia priestoru pre operátora.

Napríklad kompaktný ručne vedený ťahač EZS 010 dielne spoločnosti Jungheinrich je všestranným riešením pre ťahanie tovaru do jednej tony. Ako zdôrazňuje produktový manažér firmy Martin Kozlov, je vybavený super-elastickými kolesami pre použitie tiež do vonkajšieho prostredia.

„Keďže ide o ručne vedený ťahač, je skôr predurčený na krátke vzdialenosti. Pre dlhšie vzdialenosti presunu tovaru sú určené napríklad typy ťahačov EZS 130 a EZS 350 s nosnosťou až päť ton a plošinou na státie,“ dodáva odborník.

Efektívnejšie zásobovanie výroby

Pomocou inteligentných automatizačných komponentov sa môžu sériové vozíky premeniť na prepravné vozíky bez vodiča (FTF). V kombinácii s inteligentným softvérom tak svoj sklad pripraví záujemca na budúcnosť, zúži jeho procesy a efektivitu pozdvihne na novú úroveň.

„Ako kompetentný partner automatizácie naplánujeme a zrealizujeme prepravný systém bez vodiča (FTS) prispôsobený potrebám zákazníkov. Pomocou takéhoto automatického systému zvýšia hospodárnosť svojho skladu,“ podčiarkuje Martin Kozlov.



Príkladom môže byť univerzálne a robustné vozíky EZS 350a, ktoré obohatia ako automatizované ťahače výrobné prostredie. Hodia sa najmä na efektívne ťahanie prívesov až do päť ton, napríklad na zásobovanie výroby.

Prepravné vozíky bez vodiča (FTF) boli vyvinuté na základe osvedčených sériových vozíkov Jungheinrich s cieľom cielenej optimalizácie pracovných a prepravných procesov.

„Automatické ťahače spoľahlivo a procesne bezpečne zvládajú rutinné pracovné úlohy. Pritom majú presnú navigačnú techniku a rozsiahly bezpečnostný koncept,“ zdôrazňuje odborník s tým, že 24 V trojfázový motor zabezpečuje vysoký výkon pri nízkej spotrebe energie.

Navigácia sa uskutočňuje laserovou navigáciou pomocou reflektorov umiestnených na jazdnej dráhe. EZS 350a funguje hlavne v zmiešanej prevádzke s manuálnymi vozíkmi i pešou obsluhou, a to buď v kombinácii s existujúcou perifériou, alebo ako samostatné riešenie – pre vyššiu efektivitu pri zásobovaní výroby.

Efektívne a pestré využitie

Výhodou plošiny obsluhy je v prípade ťahačov jednoduché nastupovanie aj vystupovanie. Tým sa efektívne operátor dokáže presunúť k ťahaným prívesom a manipulovať s tovarom podľa aktuálnej potreby.

Ergonomicky navrhnutý volant jetPILOT a otáčanie prednej nápravy kolies je pre každého vodiča automobilu intuitívna a rýchlo si zvykne na ovládanie ťahača. Samozrejme, existujú aj ťahače so sedačkou pre obsluhu. Príkladom sú ťahače rady EZS 570.

„Špecifickou je rada ťahačov EZS 7280 s plne uzavretou kabínou, ktorý utiahne až 28 ton,“ poznamenáva Martin Kozlov s tým, že tento typ ťahača sa hodí hlavne pre nasadenie v exteriéri.
Jeho prirodzeným prostredím sú letiská a manipulačné plochy veľkých priemyselných podnikov. Pedálové usporiadanie ako v osobnom automobile a nastaviteľný volant ponúkajú každému vodičovi príjemný pracovný komfort.

Flexibilné elektrické ťahače

Podobne ako vozíky, aj ťahače majú svoje vlastné benefity pri manipulácii s tovarom. Hlavnou výhodou je podľa experta na manipulačnú techniku zapojenie ťažnej súpravy. Tá sa môže skladať dokonca z ôsmich rôznych prívesných vozíkov. Pravda, ak to priestory a šírky uličiek dovoľujú.

„Každý prívesný vozík ťažnej súpravy sa môže osobitne nakladať. Tým sa pomocou jedného vozíka zabezpečuje efektívny presun veľkého množstva tovaru,“ dodáva Martin Kozlov.
Rovnako ako nízkozdvižné či vysokozdvižné vozíky, aj ťahače sú poháňané elektrickým motorom. Li-Ion batérie zabezpečujú rýchlu, bezpečnú a ekologickú manipuláciu s tovarom v interiéroch. S elektrickými ťahačmi a ťažnými súpravami môže ktorýkoľvek podnik v interiéri, ale aj exteriéri efektívne prepravovať náklady až do 28 ton.

„Vďaka inovatívnej technológii trojfázového prúdu sú naše vozíky nielen bez emisií, ale tiež takmer bezúdržbové, tiché, kompaktné a výkonné,“ upozorňuje Martin Kozlov.

Od príjmu až po výrobu

Výhodou elektrických ťahačov nie je len možnosť prepravy ťažkého tovaru, ale aj efektívna, flexibilná a rýchla manipulácia, a to od príjmu tovaru až po distribučnú a výrobnú oblasť. „Oproti vozíkom so spaľovacím motorom sú použiteľné v interiéri aj exteriéri,“ konštatuje expert.

O optimálnu trakciu sa na hladkých priemyselných podlahách aj v exteriéri postarajú odpružené kolesá ťahačov. Samozrejme, pomocníkom je rovnako robustná konštrukcia a super-elastické kolesá.

„Preto sú naše elektrické ťahače okrem iného vhodné aj na intralogistické použitie v skladových a výrobných halách,“ konštatuje Martin Kozlov s tým, že sa zlepšujú navyše i jazdné vlastnosti a výkon. Vďaka tomu sú možné rýchle zmeny smeru jazdy bez inak bežne potrebnej „sekundy na rozmýšľanie“.

Spoločnosti Jungheinrich sa okrem toho podarilo výrazne zvýšiť pohodlie a bezpečnosť jazdy pomocou automatických kontrolných mechanizmov, ako sú curveCONTROL a speedCONTROL.

Ťahače bez emisií profitujú z výhod technológie striedavého prúdu. Trojfázové motory sa v porovnaní s jednosmernými motormi vyznačujú zníženým počtom komponentov a opotrebiteľných dielov. Motor je teda takmer bezúdržbový a vďaka svojej vyššej energetickej efektivite si vyžaduje výrazne nižšie prevádzkové náklady.