Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Slovenská mladá orlica Zora precestovala sedem štátov

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk/ Archív Spravy TANAP-u

Zora je jedno zo šiestich mláďat, ktorým v rámci projektu LIFE Pannon Eagle osadili tento rok vysielačku.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Slovenská orlica Zora potvrdila medzi ornitológmi svoju povesť cestovateľky. Tento týždeň navštívila už siedmy štát, a to Srbsko. Vianočné sviatky strávi v niektorej z oblastí, kde nájde dostatok potravy. Jej významnú časť tvoria aj uhynuté živočíchy, orly tak plnia v prírode dôležitú čistiacu funkciu.

"Zora, tohtoročná samička orla kráľovského, podobne ako ostatné mláďatá, v prvých rokoch života spoznáva svet. Dlhodobo sa zdržiava v juhovýchodnej časti Maďarska, kde prečkáva nepriaznivé obdobie zimy," hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku. Jej odborníci pomocou GPS vysielačiek mladú orlicu sledujú.

Zora je jedno zo šiestich mláďat, ktorým v rámci projektu LIFE Pannon Eagle osadili tento rok vysielačku. "Vďaka tomu vieme, v ktorom štáte sa pohybuje a či je v poriadku," priblížil Veselovský. Pred pár dňami sa signál zo Zorinej vysielačky stratil, o dva dni sa však ukázalo, že medzičasom navštívila siedmy štát, Srbsko. "Z krátkeho výletu sa na druhý deň vrátila cez Rumunsko opäť na juhovýchod Maďarska, do okolia mesta Békéscaba. Podľa našich informácií je táto oblasť medzi orlami veľmi obľúbená," zhrnul Veselovský.

Ornitológovia upozorňujú, že aj orly sa nezriedka stávajú obeťami ľudskej nevraživosti. "Napríklad na Slovensku až 53 percent známych úhynov tvoria prípady nelegálnych otráv a zástrelov. Ochrana vtáctva pred nelegálnymi aktivitami je cieľom medzinárodného projektu LIFE Pannon Eagle, ktorý spolufinancuje Európska Únia. Zora už navštívila všetky partnerské krajiny, ktorými sú okrem Slovenska i Maďarsko, Česká republika, Rakúsko a Srbsko. Okrem toho sa bola pozrieť i v Rumunsku a Poľsku," uzatvorila Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.