Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

EÚ, USA a ďalšie štáty zaslali Islandu demarš proti lovu vráskavcov

Na snímke azda najznámejším zástupcom dnešných kosticovitých veľrýb je vráskavec dlhoplutvý (Megaptera novaeangliae), tento sa kŕmi pri pobreží Nového Zélandu. Foto: TASR/AP

EÚ a uvedené štáty vyčítajú vláde v Reykjavíku, že umožňuje najmä lov vráskavcov, vrátane druhého najväčšieho druhu z čeľade vráskavcov - vráskavca myšoka.

Brusel 15. septembra (TASR) - Európska únia, jej 28 členských štátov, spolu s vládami Austrálie, Brazílie, Izraela, Nového Zélandu, Mexika, Monaka a Spojených štátov vyjadrili dnes nesúhlas s tým, že islandská vláda aj naďalej umožňuje komerčný lov veľrýb.

EÚ a uvedené štáty vyčítajú vláde v Reykjavíku, že umožňuje najmä lov vráskavcov, vrátane druhého najväčšieho druhu z čeľade vráskavcov - vráskavca myšoka, a že povoľuje obchodovanie z výrobkami pochádzajúcimi z lovu tohto ohrozeného druhu.

Veľvyslanec EÚ na Islande Matthias Brinkmann spolu s diplomatickými predstaviteľmi Spojených štátov, Francúzska, Nemecka a Británie dnes ráno zaslali demarš islandskej vláde.

Veľvyslanec EÚ upozornil na skutočnosť, že verejná mienka v krajinách, ktoré sú hlavnými obchodnými partnermi Islandu, nie je naklonená lovu veľrýb. Dôkazom toho sú aj verejné výzvy spoločnostiam po celom svete, aby bojkotovali islandské tovary, nehovoriac o tlaku, ktorý voliči a rôzne organizácie vyvíjajú na politikov, aby dôraznejšie prejavili nespokojnosť s lovom veľrýb na Islande.

EÚ upozornila, že vráskavec malý a vráskavec myšok sú považované za ohrozené druhy - v súlade s Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín (CITES).