Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Európa si pripomína Európsky deň na ochranu osobných údajov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dátum 28. január dáva občanom EÚ príležitosť, aby sa informovali o všetkom, čo sa týka ochrany údajov a o svojich právach v tejto problematike.

Brusel/Bratislava 28. januára (TASR) - Európsky deň na ochranu osobných údajov (European Privacy Day), pripadajúci na 28. januára, má obyvateľom Európy pomôcť pochopiť, ktoré ich osobné údaje sa zbierajú a spracúvajú, prečo k tomu dochádza a aké sú ich práva v tomto procese. Uvádza to Rada Európy (RE) na svojej webovej stránke pri príležitosti Európskeho dňa na ochranu osobných údajov. V roku 2016 si v európskom priestore pripomíname 10. výročie tohto dňa.

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky pri príležitosti tohto dňa pozýva do svojich priestorov v rámci dňa otvorených dverí a jeho pracovníci sú pripravení odpovedať na otázky, týkajúce sa ochrany osobných údajov. Napríklad, či boli osobné údaje konkrétnej osoby zneužité, aké sú práva, pokiaľ ide o osobné údaje a na ďalšie možné otázky. Deň otvorených dverí je stanovený na 28. januára od 09.00 hod do 14.00 hod v priestoroch úradu v Bratislave. Ďalšie informácie o Dni ochrany osobných údajov, ako sa tento deň označuje na Slovensku, úrad uverejnil na svojej internetovej stránke.

Európsky deň na ochranu osobných údajov zorganizovala Rada Európy prvýkrát v roku 2007. Právo na ochranu osobných údajov predstavuje jednu z podmienok na plné uplatňovanie ďalších základných práv, akým je napríklad právo na slobodu vyjadrovania či právo na slobodu svedomia. Preto RE v roku 2007 pripravila Európsky deň na ochranu osobných údajov. Odvtedy sa Európsky deň na ochranu osobných údajov pripomína na celom svete, v krajinách mimo Európy aj pod názvom Privacy Day.

Dohovor Rady Európy o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracúvaní osobných údajov, známy pod názvom Dohovor 108, sa považuje za základný kameň vzťahujúci sa na súkromný život a ochranu osobných údajov v Európe. Podpísaný bol 28. januára 1981 v Štrasburgu, teda pred 35 rokmi. Problematika ochrany osobných údajov má byť stredobodom záujmu každého jednotlivca - na pracovisku, v styku s úradmi, v zdravotníctve, pri cestovaní i pri surfovaní na internete.

Dátum 28. január dáva občanom EÚ príležitosť, aby sa informovali o všetkom, čo sa týka ochrany údajov a o svojich právach v tejto problematike.

Otázky súvisiace s ochranou údajov, aj v cezhraničnom priestore, sú neustále aktuálne v dennom živote človeka - pracovnom, na úradoch, keď si kupuje tovar alebo službu, keď cestuje, alebo keď na internete otvára jednu stránku za druhou. Mnohí obyvatelia EÚ sú málo oboznámení s otázkou ochrany údajov a nepoznajú svoje práva.

Preto sa počas 28. januára v celej EÚ majú organizovať podujatia, na ktorých by organizátori podnietili verejnosť, aby sa viac zaujímala o danú problematiku. Ľudia by sa mali informovať o dobrých praktikách, súvisiacich s ochranou údajov, aby vedeli v plnej miere a účinne využívať svoje práva.

Európsky deň na ochranu osobných údajov by preto mal byť osobitnou príležitosťou pre každého občana EÚ, aby sa viac zaujímal o ešte stále málo známu stránku každodennosti - o ochranu osobných údajov.

Zároveň je 28. január možnosťou pre profesionálov pracujúcich v tejto oblasti, aby sa stretli s ľuďmi a vysvetľovali im, na čo si dávať pozor, prípadne ako sa v určitých situáciách zachovať.

Na Slovensku sa problematika ochrany osobných údajov upravuje zákonom. Dozor nad ochranou osobných údajov na Slovensku vykonáva v zmysle zákona Úrad na ochranu osobných údajov SR so sídlom v Bratislave. Právo na ochranu osobných údajov je zakotvené aj v Ústave Slovenskej republiky. Podľa nej má každý občan právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.


Zdroje: www.coe.int, www.cpdpconferences.org, www.dataprotection.gov.sk, www.slpk.sk/dokumenty/ustava.pdf