Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Európania hlasujú za Európsky strom roka, v hre je aj Slovensko

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexander Papp

Slávnostné vyhlásenie Európskeho stromu roka sa bude konať v Bruseli 20. apríla.

Brusel/Bratislava 1. februára (TASR) - V rámci medzinárodnej súťaže Európsky strom roka 2016 môžu občania Európskej únie oddnes až do konca februára hlasovať za najkrajší z 15 stromov z 15 krajín. Na zozname je aj strom zo Slovenska.

Iniciátorom súťaže je nadnárodné ekologické združenie EPA (Environmental Partnership Association), ktoré zoskupuje šesť nadácií z Bulharska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Ide i nadácie, ktoré podporujú projekty zamerané na ochranu životného prostredia a za týmto účelom aktivizujú miestne komunity.

Za vyše 20 rokov svojej existencie podporila EPA environmentálne projekty nadačnými príspevkami v celkovej sume viac než desiatich miliónov eur.

Občania EÚ môžu počnúc dnešným dňom hlasovať priamo na internetovej stránke www.treeoftheyear.org. Do súťaže sa podľa organizátorov dostalo 15 "fascinujúcich príbehov" a pozoruhodných stromov z Anglicka, Belgicka, Bulharska, Česka, Estónska, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Írska, Poľska, Severného Írska, Slovenska, Škótska, Španielska a Walesu. Do súťaže, ktorá je organizovaná na celoeurópskej úrovni od roku 2011, sa tohto roku pripojili dve nové krajiny - Nemecko a Severné Írsko.

Slovensko sa do súťaže zapojilo hruškou z Bošáce-Zabudišovej v trenčianskom regióne. Ružová hruška (Ružovka) je typickou miestnou starou odrodou, ktorá rastie len v tomto regióne. Jej výskyt zatiaľ nebol inde zistený.

Ide o starý strom, ktorý je svedkom osudov mnohých generácií, ich ťažkej práce a osamelého kopaničiarskeho života. Ovocinárske produkty - pálenka a sušené ovocie - sa z Bošáce vyvážali na pltiach a neskôr železnicou aj do Viedne a Budapešti.

Slávnostné vyhlásenie Európskeho stromu roka sa bude konať v Bruseli 20. apríla pod záštitou českého europoslanca Pavla Poca, ktorý je podpredsedom Výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.