Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Túžite po prírode? Dnes je ideálny deň navštíviť naše národné parky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Európsky deň parkov upozorňuje na potrebu chrániť národné a prírodné parky.

Regensburg/Rím 24. mája (TASR) - Stovky podujatí pripravujú vo viacerých krajinách v Európe na oslavy Európskeho dňa parkov, ktorý pripadá na 24. mája.

Európsky deň parkov, ktorý je spomienkou na vytvorenie prvých deviatich národných parkov vo Švédsku 24. mája 1909, vyhlasuje Federácia prírodných a národných parkov v Európe (EUROPARC) každý rok okolo 24. mája. Prvýkrát sa konal v roku 1999. Jeho cieľom je upozorniť verejnosť na potrebu ochrany národných a prírodných parkov.

Pracovníci parkov a chránených území v mnohých štátoch na európskom kontinente pri príležitosti tohto dňa tradične organizujú rôzne podujatia, napríklad festivaly a výlety či tvorivé dielne, prezentujú nové publikácie, konajú sa miestne trhy, otvárajú výstavy a pozývajú na koncerty alebo športové súťaže.

Na Slovensku je vyhlásených deväť národných parkov - Malá Fatra, Muránska planina, Nízke Tatry, Poloniny, Slovenský kras, Slovenský raj, Veľká Fatra, Pieninský národný park a Tatranský národný park. Prvé cezhraničné chránené územie v Európe bolo vyhlásené práve na Slovensku - na území Pienin, spoločne s Poľskom, v roku 1932.

Federácia EUROPARC má vyše 380 členských organizácií na ochranu prírodných parkov a krajinných území v 37 štátoch vrátane Slovenska. Národné a prírodné parky aj rezervácie zohrávajú zásadnú úlohu v úsilí o zachovanie prírody v jej rozmanitých formách v Európe. Neraz ide o záchranu špecifických biotypov a ekosystémov.

Federáciu EUROPARC založili v roku 1973 pod názvom Federácia prírodných a národných parkov v Európe. Jej prvé sídlo otvorili v roku 1986 v nemeckom meste Grafenau, od roku 2007 má kanceláriu i v Bruseli.