Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Viceprezident Google pri zoskoku z výšky 41 km prekonal rýchlosť zvuku

Alan Eustace v skafandri pred rekordným zoskokom Foto: TASR/AP

Prekonal tým doterajší rekord Rakúšana Felixa Baumgartnera, ktorý tiež zoskočil v skafandri z výšky približne 39 kilometrov nad zemou v roku 2012.

Los Angeles 25. októbra (TASR) - Viceprezident spoločnosti Google Alan Eustace prekonal v noci nadnes svetový výškový rekord zoskokom z výšky 41.419 metrov nad zemou oblečený v skafandri, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Hore nad americký štát Nové Mexiko, na okraj kozmu, ho vyniesol balón naplnený héliom. Jeho voľný pád dosiahol rýchlosť 1321 km/h a prekonal rýchlosť zvuku, uviedla spoločnosť Paragon Space Development.

"Bolo to úžasné," citovala rekordéra agentúra DPA. "Videl som temnotu vesmíru a jednotlivé vrstvy atmosféry, čo som predtým ešte nikdy nevidel."

Prekonal tým doterajší rekord Rakúšana Felixa Baumgartnera, ktorý tiež zoskočil v skafandri z výšky približne 39 kilometrov nad zemou v roku 2012.

Zoskok bol súčasťou projektu spoločnosti Paragon Space Development vyvinúť technológiu pre výskum stratosféry vo výške nad 30.000 metrov. Päťdesiatsedemročný Eustace, pilot a parašutista, je viceprezidentom Google pre vedomosti.



Výstup balónom mu trval asi 2,5 hodiny. Po zoskoku voľným pádom si vo výške asi 5500 metrov nad zemou otvoril padák a klesal s ním asi 15 minút.

"Vždy som rozmýšľal: čo keby sme dokázali navrhnúť systém, ktorý by umožnil ľuďom preskúmať stratosféru rovnako ľahko a bezpečne ako skúmajú oceán?" povedal Eustace. "Dúfam, že s pomocou prvotriedneho tímu StratEx sme povzbudili ďalších, aby skúmali túto časť sveta, o ktorej toho stále vieme tak málo," dodal.

Riskantný zoskok Eustace uskutočnil v tichosti, na rozdiel od zoskoku Baumgartnera sponzorovaného energetickým nápojom Red Bull. Ďalším rozdielom bolo, že Baumgartner stúpal hore v kapsule, zatiaľ čo Eustace mal balón pripevnený priamo ku svojmu skafandru, dodala DPA.

Alan Eustace mal balón pripevnený priamo ku svojmu skafandru
Foto: TASR/AP