Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Nová éra virtuálnych životov sa začala pred jedenástimi rokmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mladík Mark Zuckerberg založil 4. februára 2004 sociálnu sieť Facebook, čím zmenil svet.

Bratislava 4. februára 2015 (Teraz.sk) - Mladý "internetový mág" je najznámejším spoluzakladateľom najpopulárnejšej sociálnej siete Facebook, ktorá sa stala celosvetovým fenoménom súčasnosti. V roku 2011 bol Zuckerberg označený prestížnym časopisom Vanity Fair za najmocnejšieho muža na svete. Svoj 5 percentný podiel akcií na Facebooku predal spoločnosti Microsoft za neuveriteľných 240 miliónov amerických dolárov.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg.
Foto: TASR/AP


F ako Facebook

Spoluzakladateľmi Facebooku sú okrem Zuckerberga oficiálne aj Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin a Chris Hughes. Prvá verzia Facebooku bola spustená v roku 2004. Najskôr ho používali iba študenti Harvardu, po vzrastajúcej obľube sa rozšíril na ďalšie americké univerzity, napríklad na Stanford, Yale, Kolumbijskú alebo Brownovu univerzitu. Počas leta 2004 sa Mark Zuckerberg spoločne s Dustinom Moskovitzom preťahovali do kalifornského Palo Alto, kde si prenajali malý domček slúžiaci ako obydlie aj kancelária. Tam sa k nim pridali Eduardo Saverin a Chris Hughes. Zuckerberg sa rozhodol sústrediť iba na rozvoj Facebooku a štúdium na Harvarde nedokončil. Modrá sociálna sieť sa stávala čoraz populárnejšou, čo si všimol jeden zo zakladateľom PayPalu (najznámejší bezpečný platobný internetový systém súčasnosti) Peter Thiel. Thiel sa stal prvým veľkým investorom Facebooku.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


F ako Financie

V septembri roku 2005 kúpil Mark Zuckerberg doménu facebook.com za 200.000 dolárov a rozšíril sociálnu sieť aj medzi univerzity vo Veľkej Británii. Presne o rok neskôr, v septembri 2006 sa Facebook otvoril celému svetu a profil si tu mohol založiť ktokoľvek starší ako 13 rokov. Počet užívateľov rástol enormnou rýchlosťou a modrá sociálna sieť začala priťahovať pozornosť gigantov ako je Microsoft alebo Yahoo!. Ponuky na predaj Facebooku dosahovali astronomických výšok, po roku Zuckerberg predal päť percent akcií spoločnosti Microsoft za 240 miliónov dolárov.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


F ako Fenomén

Dnes je Facebook celosvetovým fenoménom a každodennou súčasťou života viac ako jednej miliardy aktívnych používateľov. Slúži najmä na komunikáciu, nadväzovanie medziľudských vzťahov a zdieľanie života s priateľmi prostredníctvom zverejňovania fotografií a videí. Facebook je však tiež nástrojom na podporu obchodu, podnikania či reklamy. Mnohé webové stránky dnes využívajú prihlásenie sa cez Facebook a takmer na každom portáli nájdeme populárne modro-biele tlačidlo Like.

Mark Zuckerberg.
Foto: TASR/AP


F ako Film

Zuckerbergov úspech sa stal inšpiráciou aj pre filmových tvorcov, film The Social Network (Sociálna sieť, 2010) bol spracovaný na základe Zuckerbergovho príbehu. Snímku režíroval David Fincher a zahrali si v nej napríklad Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Brenda Songová alebo Armie Hammer.



F ako Filantrop

Marka Zuckerberga oprávnene označujú za najväčšieho internetového vizionára súčasnosti. Napriek obrovskému úspechu a bohatstvu, ktoré dosiahol je údajne skromným a milým človekom, ktorého je najčastejšie vidieť v obyčajnom tričku, rifliach a teniskách. Spoluzakladateľa sociálnej siete Facebook a jeho manželku Priscillu Chan vyhlásili za amerických filantropov roka 2013. Zaslúžili sa o to najštedrejším príspevkom – neziskovej organizácii Silicon Valley darovali vyše 970 miliónov amerických dolárov.

Mark Zuckerberg s manželkou Priscillou Chan.
Foto: TASR/AP


F ako Friendship

Miliónár dnes pri príležitosti jedenásteho výročia založenia Facebooku zverejnil status, v ktorom vyzdvihuje priateľstvo ako životnú potrebu. “Dnes je deň na oslavu s priateľmi. Je to tiež deň, keď má Facebook narodeniny, ale dnes neoslavujme nás. Oslavujme priateľstvo. Priateľstvo je to, čo dáva nášmu životu zmysel. Ďakujem vám za to, že ste súčasťou našej komunity priateľov. Spravme z dneška deň oslavy priateľstva.”

Facebook status Marka Zuckerberga, 4. februára 2015.
Foto: Screenshot Facebook