Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Festival San Sebastian predstaví aj slovenské filmy

Záber z filmu Môj pes Killer. Foto: Mirafox.sk

Festivalová sekcia Prísľuby z Východu premietne päťdesiatku snímok zo 16 krajín. Ide o diela, ktoré vznikli po roku 2000 v krajinách, kde bol po 2. svetovej vojne zreteľný sovietsky vplyv.

V piatok 19. septembra sa začne 62. medzinárodný filmový festival San Sebastian. Prestížne podujatie má tento rok vo svojom programe aj slovenské filmy. Uvedie ich v sekcii Prísľuby z Východu. Portrét východnej Európy v 50 filmoch. "Slovenskú kinematografiu bude reprezentovať päť filmov a na festivale sa osobne zúčastnia aj tvorcovia dvoch z nich," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Sekcia Prísľuby z Východu premietne päťdesiatku snímok zo 16 krajín (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Macedónsko, Moldavsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko). "Ide o diela, ktoré vznikli po roku 2000 v krajinách, kde bol po 2. svetovej vojne zreteľný sovietsky vplyv," objasnila s tým, že sekcia má zbúrať predsudky a stereotypné obrazy v zobrazovaní reality týchto krajín a zároveň poukázať na kreativitu ich súčasného filmového prostredia a na nové talenty, ktoré sa objavili v poslednom desaťročí.

Slovenskú kinematografiu bude reprezentovať víťaz z minuloročného rotterdamského festivalu Môj pes Killer (2013) režisérky Miry Fornay, debut režisérky a scenáristky Zuzany Liovej Dom (2011), ktorý mal svetovú premiéru na festivale v Berlíne, a oceňovaný dokument Petra Kerekesa Ako sa varia dejiny (2009). Z koprodukčných projektov festival premietne Príbehy obyčajného šialenstva (2005) Petra Zelenku a Výlet (2002) Alice Nellis. "Mira Fornay a Peter Kerekes svoje filmy uvedú osobne," doplnila Simona Nôtová. Ako ďalej uviedla, predstavenie sekcie Prísľuby z Východu bude spojené aj s prezentáciou rovnomennej publikácie. Jej editorom je Matthieu Darras a autorkou kapitoly o slovenskej kinematografii je filmová teoretička Mária Ferenčuhová, ktorá sa na uvedené obdobie pozerá cez dokumentárnu tvorbu.

Súčasťou festivalu bude tiež Medzinárodné stretnutie filmových študentov z celého sveta, počas ktorého uvedú študentské filmy, uskutočnia sa diskusie a masterclassy. Slovensko bude v tejto sekcii zastupovať krátkometrážna road movie Checkpoint (2014) v réžii Adama Felixa, študenta bratislavskej FTF VŠMU, ktorý film predstaví osobne so svojím štábom. Snímka zabojuje o ceny Panavision, Freak Independent Film Agency, Torino, BioBio či Orona. Tiež sa bude uchádzať o možnosť zúčastniť sa na podujatí Short Film Corner počas Medzinárodného filmového trhu Marché du Film pri MFF Cannes. "Porote v tejto sekcii bude predsedať francúzsky režisér Laurent Cantet, jej ďalšími členmi sú študenti, medzi ktorými bol vybraný aj slovenský zástupca Stanislav Pavlovič," dodala Nôtová.

Festival San Sebastian je jedným z 15 súťažných filmových festivalov kategórie A. Koná sa od roku 1953 a je najdôležitejším festivalom nielen v Španielsku, ale aj v španielsky hovoriacich krajinách. Popri hlavnej súťaži, z ktorej si víťaz odnáša Zlatú mušľu, kladie dôraz aj na tvorbu mladých režisérov. Okrem nových španielskych a latinskoamerických snímok ponúka to najlepšie zo súčasnej svetovej kinematografie, retrospektívy a študentské filmy. Aktuálny 62. ročník potrvá do 27. septembra.