Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Festival vedy a techniky 2015 pozná svojich víťazov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

V poradí už 18. ročník tejto atraktívnej súťaže a prehliadky priniesol množstvo vedecko-technických projektov a výskumných prác žiakov základných a stredných škôl.

Bratislava 30. novembra (TASR) - V tomto mesiaci sa skončilo národné kolo Festivalu vedy a techniky AMAVET, ktorý je súčasťou Týždňa vedy a techniky na Slovensku. V poradí už 18. ročník tejto atraktívnej súťaže a prehliadky priniesol množstvo vedecko-technických projektov a výskumných prác žiakov základných a stredných škôl.

V kategórii Elektrina a mechanika v celoslovenskom kole súťažilo 10 najlepších projektov zo 64 prihlásených. Odborná komisia vybrala tie najlepšie. Zvíťazili projekty Model inteligentného domu s pripojením na internet od Branislava Ševca, ktorý postupuje na Expo Sciences Europe 2016 vo Francúzsku.

Patrik Mikolášik a Ľubomír Macura, ktorí získali grant aj cenu od Nadácie Volkswagen Slovakia, sa s projektom Zariadenie s inteligentným riadením naklápania za Slnkom zúčastnia európskej súťaže v španielskej Barcelone.

Festival vedy a techniky je už roky jedinečnou prehliadkou výsledkov vedeckovýskumnej činnosti mladých ľudí. Z množstva projektov komisia vyberá tie najlepšie a najzaujímavejšie. Ich autori získajú hodnotné ceny aj možnosť prezentovať Slovensko na prestížnych medzinárodných podujatiach. Zároveň získavajú motiváciu pre svoju budúcu kariéru vo vede a technike.

TASR informovala Nadácia Volkswagen Slovakia.