Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Fiat z návštevy pápeža Františka v USA vydražili za 82.000 dolárov

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Počas Františkovej septembrovej návštevy USA tisíce Američanov zaplnili ulice troch miest.

Filadelfia 30. januára (TASR) - Malý čierny Fiat 500L, v ktorom sa pápež František prevážal vlani v septembri po Filadelfii počas svojej historickej prvej návštevy Spojených štátov, sa predal v piatok na dražbe za 82.000 dolárov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na organizátorov aukcie.

Dražba vo Filadelfii prilákala vyše 19 záujemcov a trvala iba 11 minút. Účastníci z celej krajiny súperili o auto na diaľku aj osobne na automobilovej prehliadke Philadelphia Auto Show, ako oznámili predstavitelia cirkvi a aukcie.

Víťaznú ponuku 82.000 dolárov dali na dražbe Michael a Kate Chapmanovci z predajne automobilov Chapman Auto Stores a peniaze pôjdu Filadelfskej rímskokatolíckej arcidiecéze, uviedli cirkevní predstavitelia.

Pápež František (79) si zvolil fiat ako symbol svojho záujmu o životné prostredie a snahy zbaviť sa nástrah luxusu, s ktorým bol pápežský úrad dlho spájaný.

Fiat bol jedným zo šiestich, ktoré pápež narodený v Argentíne využíval počas svojej návštevy Washingtonu, New Yorku a Filadelfie. Využíval aj biely Jeep s otvorenými bočnými stranami, známy ako "papamobil", ktorý umožňuje Františkovi dať bozk malým deťom, keď sa vezie okolo.

Počas Františkovej septembrovej návštevy USA tisíce Američanov - katolíkov aj zvedavcov - zaplnili ulice troch miest. Pápež vystúpil aj s prejavom v OSN a stretol sa s väzňami a bezdomovcami.