Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Magazín

Dokument o živote fotografky Jarcovjákovej odpremiéruje MFF Berlinale

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dokument je intímnym portrétom Jarcovjákovej, ocenenej titulom Osobnosť českej fotografie.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Ešte nie som, kým chcem byť je názov filmu o živote súčasnej českej fotografky Libuše Jarcovjákovej. Kreatívny dokument režisérky Kláry Tasovskej, ktorý vznikal aj v slovenskej koprodukcii, bude mať premiéru na 74. ročníku medzinárodného filmového festivalu (MFF) Berlinale. TASR o tom informovala PR manažérka Michaela Malíková.

Dokument je intímnym portrétom Jarcovjákovej, ocenenej titulom Osobnosť českej fotografie. Zblízka fotí celý svoj život plný zvratov, ale uznanie za monumentálnu prácu prichádza až v 67 rokoch. Domáce ani zahraničné úspechy však fotografke nestačia na to, aby sa konečne dokázala zmieriť sama so sebou.

"Fascinuje ma kontinuita, s ktorou Libuše zaznamenávala seba a svoj každodenný život. Jej fotky sú ako fotoromán. Tak ako dnes mladí ľudia zapĺňajú svoje profily na Instagrame, ona to robila už dávno čisto z osobných dôvodov," hovorí režisérka filmu, ktorý Berlinale uvedie v sekcii Panorama. "Tá prináša festivalovému publiku predovšetkým odvážne a nekonvenčné prístupy, diela nových, ale aj renomovaných filmárov, ktoré do veľkej miery udávajú smer súčasnej kinematografie," dodáva Malíková.

Na vzniku filmu sa dramaturgicky podieľala aj Viera Čakányová, ktorá v minulosti s Klárou Tasovskou spolupracovala na filmoch Biela na bielej (2020) či FREM (2019). Slovenským koproducentom je Jakub Viktorín, ktorý má na konte filmy, ako Obeť (2022) a animovaný film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo (2023). Podpísal sa tiež pod snímku Manželé Stodolovi (2023), ktorá mala premiéru túto jeseň v rámci súťaže debutov na estónskom festivale Tallinn Black Nights.

Dokument venovaný Jarcovjákovej vznikol v česko-slovensko-rakúskej koprodukcii. Produkuje ho filmová spoločnosť Somatic Films, koproducentmi sú nutprodukcia, Česká televízia a Mischief Films. Do slovenských kino klubov, umeleckých priestorov a galérií ho prinesie distribučná spoločnosť Film Expanded na jar 2024.